- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Đilas: Prodaja Komercijalne banke štetna za Srbiju

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas naveo je danas da se protivi prodaji Komercijalne banke koja je, kako navodi, nacionalni resurs u finansijskom sektoru.

„Bez obzira da li se banka prodaje zbog ličnih interesa ljudi u vrhu države ili nestručnosti SNS (Srpske napredne stranke) kadrova koji je vode, ova odluka je štetna za Srbiju“, ocenio je Đilas.

On je kazao da će se prodajom Komercijalne banke, državno vlasništvo u finansijskom sektoru svesti na samo Poštansku štedionicu, odnosno na oko pet odsto ukupne bankarske aktive, što je, kako on navodi, značajno ispod evropskih i svetskih standarda i ocenio time da će se dodatno povećati ranjivost finansijskog sektora na krizne udare.

„Zašto je za Nemačku dobro da ima preko 30 odsto, ili Holandiju preko 20 odsto bankarske aktive u državnom vlasništvu, a za Srbiju dobro da padne sa današnjih 16 na pet odsto“, upitao je Đilas.

Đilas je istakao da se SSP protivi prodaji i zbog toga što očekuje „da Komercijalna banka završi u rukama investitora bliskih vlasti, kao što se desilo sa PKB-om, Galenikom, Beogradom na vodi, TV stanicama, kombinatima u Vojvodini i mnogim drugim državnim resursima“.

„Umesto što prodaje najveću banku u svom vlasništvu, pozivamo nadležne u Vladi i NBS da budu odgovorni prema građanima i uvedu red u bankarskom sektoru kroz uvođenje obaveze bankama da u roku od šest meseci usklade svoje procedure, kamate, takse i provizije sa onima u EU, a da za primer to prvo urade u državnim bankama“, rekao je Đilas.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!