Đilas predlaže da on bude menadžer opozicionog Saveza za Srbiju

"Za ujedinjenje svih istinskih opozicionih organizacija za promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji”

07. apr 2018

Savez za Srbiju koji namerava da okupi bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas trebao bi da počne sa radom 9. maja a njegov menadžer bio bi upravo Đilas, piše Danas.

To piše između ostalog u novom predlogu koji je on poslao koalicionom partnerima sa beogradskih izbora PSG, Narodnoj stranci, Levici Srbije i sindikatu Sloga.

Llist navodi da je imao uvid u revidirani Đilasov predlog u kojem se navodi da Savez za Srbiju počinje sa radom na dan pobede nad fašizmom, kada je i prvo zasedanje Skupštine grada Beograda gde će biti formiran odbornički klub pod tim imenom.

U predlogu piše da “formiranje Saveza za Srbiju predstavlja ujedinjenje svih onih istinskih opozicionih organizacija koje svojim učešćem u Savezu povećavaju šanse za pobedu i promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji”.

Kako je Danas ranije pisao Đilas je izmenio deo svog prvog predloga u kojem se navodi da članice saveza treba da zamrznu svoje delovanje i pojedinačne interese, te je sada napisao da stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru.

Đilas predlaže i organe saveza. I to Skupštinu, Predsedništvo saveza, u kojem će se na mestu predsedavajućeg na mesečnom nivou rotirati članovi predsedništva, zatim menadžera saveza koji organizuje rad i ne može biti član druge političke organizacije osim Saveza.

Na tom mestu Đilas vidi sebe. Uz menadžera tu je i generalni sekretar kao prvi operativac Saveza, koji koordinira delegiranim operativcima članica i sprovodi odluke predsedništva i menadžera. Tu ulogu je Đilas namenio Ljubanu Paniću sa kojim je blisko sarađivao u protekloj izbornoj kampanji. Savez bi trebao da ima i programski savet.

Savez je, kako Đilas predviđa, otvoren za političke stranke, pokrete, organizacije, grupe građana, sindikate i pojedince.

(Autonomija, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga