Đilas podneo krivičnu prijavu protiv urednika tabloida zbog govora mržnje

"U Srbiji je danas govor mržnje zvaničan način obraćanja svima onima koji se ne slažu sa politikom Aleksandra Vučića"

15. okt 2018

Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda i jedan od osnivača Saveza za Srbiju podneo je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv urednika dnevnog lista Informer Dragana J. Vučićevića i Aleksandra Ignjatovića zbog kako je naveo, govora mržnje.

Đilas je u prijavi naveo da su Vučićević i Ignjatović od 10. juna do danas objavili u Informeru serijal tekstova u kome su ga označili kao „lopova, opozicionu bandu, idiota, bahatog kretena, nekoga ko se zalaže za nezavisno Kosovo, nekoga zbog kojeg Srbi sa severa Kosova i Metohije neće živeti u Srbiji, nekoga ko planira nasilno rušenje vlasti u Srbiji, tajkuna, izdajnika, plaćenika…“.

Navodi se i da su urednici Informera objavljivali te tekstove „sa namerom širenja i podstrekavanja mržnje prema Draganu Đilasu zbog toga što je politički protivnik vladajuće stranke SNS, a čime su izvršili krivično delo ‘rasna i druga diskriminacija’ iz člana 387 stav 4 Krivičnog zakonika za koji je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Đilas je ocenio da se danas „svako ko misli svojom glavom naziva ološem, bandom, lopovom, preti mu se hapšenjem a javnost se huška na takve pojedince organizovanim kampanjama mržnje i laži“.

U Srbiji je danas govor mržnje zvaničan način obraćanja svima onima koji se ne slažu sa politikom Aleksandra Vučića, a treba znati da se u istoriji govor mržnje pojavljivao samo u totalitarnim društvima. Takođe, trebalo bi se podsetiti kako su završavali takvi totalitarni režimi i u kakve su istorijske poraze vodili sopstvena društva“, naveo je jedan od lidera Saveza za Srbiju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga