Đilas: Ne razmišljamo o promeni odluke o bojkotu izbora

"Dok traje pandemija nećemo imati političke zahteve niti ćemo tražiti utvrđivanje odgovornosti vlasti"

10. apr 2020

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da niko u Savezu za Srbiju (SzS) ne razmišlja o mogućnosti da se preispita odluka o bojkotu budućih izbora u Srbiji.

„Niko u SzS danas ne razmišlja o tome. Komuniciramo preko grupe koju imamo na mrežama i video pozivima. Niko nikada nije pomenuo nijednu reč niti razmišljanje na bilo koju temu koja nije povezana sa korona virusom“, izjavio je Đilas za list Danas.

Lider SSP je rekao da ostaje pri stavu da dok traje pandemija neće imati političke zahteve niti će tražiti utvrđivanje odgovornosti vlasti za, kako je rekao, „katastrofalnu grešku nereagovanja na koronu sve do polovine marta“.

On je rekao da ne razmišlja o tome da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz trenutne krize izaći jači nego ikada ili će mu opasti popularnost.

„Zaista o tome ne razmišljam. Važno je da svi, naravno i Aleksandar Vučić i njegova porodica iz svega izađemo živi i zdravi. Dok odgovaram na vaša pitanja stiže vest da je Vučićev sin oboleo od korone. Želim mu da se što brže oporavi“, rekao je Đilas.

Đilas je dodao da niko ne zna odgovor na pitanje kada će biti ukinuto vanredno stanje ali da će svet morati da nađe način da funkcioniše i dok ne bude napravljena vakcina.

„Ne možemo ostati zatvoreni mesecima ili godinama. Moramo da nađemo način kako ćemo nastaviti da živimo i radimo“, rekao je lider SSP.

SSP: Potrebne su nove ekonomske mere koje će sprečiti katastrofu

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je od vlasti da hitno donese novi paket ekonomskih mera koji podrazumeva otpis a ne odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za period vanrednog stanja i isplatu obećanih zarada odmah a ne u junu.

SSP traži moratorijum na sva otpuštanja radnika umesto preporuka i odluku po kojoj vlasnici radnji koje su zatvorene neće morati da plaćaju zakup dok traje vanredno stanje.

U današnjem saopštenju se navodi da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić danima hvalio sjajnim statističkim podacima za februar, ponovo najavljivao veći rast od Nemačke, a onda ga je ministar finansija Siniša Mali demantovao katastrofalnim budžetskim rezultatom i padom prihoda od PDV-a za 11 milijardi dinara ili čak 21 odsto u odnosu na februar prošle godine.

„Ovi podaci nedvosmisleno ukazuju da je srpska privreda, suprotno Vučićevim izjavama, bila u problemu i pre pojave epidemije, a da nas ogroman pad tek čeka“, ocenio je SSP.

Oni su zatražili hitnu primenu novih mera kao jedini način da se sačuvaju radna mesta i privreda preživi, navedeno je u saopštenju.

DS Niš: Vučić svojom posetom ugrožava Nišlije

Gradski odbor Demokratske stranke Niš reagovao je zbog današnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nišu i zatražio od nadležnih da preduzmu sve moguće mere kako bi Vučić, kao potencijalni prenosilac korona virusa, ostao kod kuće.

U saopštenju koje su niške demokrate poslale medijima navodi se da najava Vučića da će obići Klinički centar „pomera granice neodgovornosti i bahatosti funkcionera Srpske napredne stranke“.

Poverenica Demokratske stranke u Nišu Dragana Rakić kazala je da će Vučić svojom posetom ugroziti Klinički centar.

„Vučić će dovesti u opasnost od zaraze medicinske radnike, novinare, obezbeđenje i zbog toga apelujemo na sve nadležne da ne dozvole da hiljade života bude ugroženo radi skupljanja političkih poena“, istakla je Rakić.

Ona je dodala da se medicinska oprema, koja je presudna za živote Nišlija i Nišlijki, ne može biti samo broj u političkom rejtingu Aleksandra Vučića i mora se dopremiti uz poštovanje mera zaštite od korona virusa.

Predsednik Srbije danas će se u Nišu sastati sa rukovodstvom grada i zdravstvenih ustanova, a tom prilikom, kako je najavljeno, uručiće im veći broj respiratora i maski.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga