Djelich: Za razvoj nauke u Srbiji 400 miliona evra

Podpredsednik Vlade Srbije Bozzidar Djelich izjavio prilikom postavljanja kamena temeljca na gradilisstu buducheg Nauccno tehnolosskog parka u Novom Sadu da ulaganjem oko 400 miliona evra u razvoj nauke, Srbija ulazi u rang zemalja koje u sred krize formiraju temelj buducheg nauccnog razvoja

22. jul 2011

Podpredsednik Vlade Srbije Bozzidar Djelich izjavio je danas da ulaganjem oko 400 miliona evra u razvoj nauke, Srbija ulazi u rang zemalja koje u sred krize formiraju temelj buducheg nauccnog razvoja.
“Danas u Novom Sadu poccinje izgradnja Nauccno tehnolosskog parka pri Fakultetu tehnicckih nauka (FTN), koja nije vezana za evropske integracije, niti za poreze, vech za vrednovanje kvaliteta znanja koje je danas u svetu visoko cenjeno”, rekao je Djelich prilikom postavljanja kamena temeljca na gradilisstu ovog buducheg objekta.
On je dodao da je vrednost prve faze radova na izgradnji Nauccno tehnolosskog parka 1,3 miliona evra, a da che vrednost radova druge faze, cciji je poccetak planiran za mart 2012. godine, iznositi visse od 20 miliona evra.
Drzzavni sekretar u Ministarstvu obrazovanja Radivoje Mitrovich rekao je da je Vlada Srbije prepoznala ccinjenicu da bez ubrzanog nauccnog i tehnolosskog razvoja nema napretka ni u ostalim oblastima.
“Zahvaljujuchi ovakvim investicijama u narednim godinama imachemo da prikazzemo nove edukovane ljude i nove proizvode”, rekao je Mitrovich.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtich rekao je da svako drusstvo koje razmisslja o svojoj buduchnosti mora da ulazze u nauku i da che ovim investicijama Fakultet tehnicckih nauka zaposliti oko 400 nauccnika i istrazzivacca.
“FTN vech sada ima 62 kompanije u kojima je zaposleno oko 2.000 inzzinjera, tako da mladi mogu da raccunaju na izvesnu buduchnost ukoliko se odlucce za nauku. Ovo je posebno izrazzeno u sektoru infomacionih tehnologija u kojem imamo deficit”, rekao je Pajtich.
Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Veskovich rekao je da che u novoj zgradi biti smesstena tri departmana, te da che se nastaviti sa povezivanjem obrazovanja, nauke i preduzetnisstva zahvaljujuchi kojem che biti otvorena mnoga radna mesta i prilike za nove ideje.
Realizacija ovog projekta biche ostvarena na osnovu Protokola i Ugovora o izgradnji Nauccno-tehnolosskog parka cciji su potpisnici Ministarstvo za nauku i tehnolosski razvoj, Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnolosski razvoj, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehnicckih nauka u Novom Sadu i “JUP Istrazzivanje i razvoj“ iz Beograda.
Ukupna povrssina objekata u kompleksu Nauccno-tehnolosskog parka iznosiche 22.650 m2, a occekivana investiociona vrednost radova je oko 21.300.000 evra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga