Djeca iz Lajkovca za vršnjake azilante

Djeca azilanti i njihovi vršnjaci iz obližnje škole, kroz kreativne radionice ili tzv. azilni kutak, upoznaju jedni druge

17. feb 2014

Azilanti su veoma osjetljiva socijalna grupa. Posebno su ranjiva djeca, kojih je u Srbiji samo prošle godine bilo više od 700. Ovo je priča o projektu u kojem djeca pomažu djeci.

Lajkovac je općina u zapadnoj Srbiji s nešto više od 15.000 stanovnika. Posljednjih mjeseci o toj općini se najčešće govori zbog naselja Bogovađa, u kojem se nalazi Centar za azilante. Zbog kojih se protestovalo. Ali, iz kluba mladih šalje se neka druga poruka.

„Dva puta mesečno, u saradnji sa Centrom za zaštitu tražioca azila, lokalnom osnovnom školom ‘Mile Dubljević’, kulturnim centrom ‘Hadži Ruvin’, a sve uz podršku opštine, ovaj klub posećuju posebni gosti“, javlja iz Lajkovca reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Djeca azilanti i njihovi vršnjaci iz obližnje škole, kroz kreativne radionice ili tzv. azilni kutak, upoznaju jedni druge. Bez predrasuda. I raduju se novom susretu. Kao azilant iz Eritreje Dali (13), koji se u Bogovađi nalazi tek dvije sedmice.

Novi prijatelji

„Sviđa mi se ovdje. Lijepo je. Ovdje sam upoznao nove prijatelje. Otišli smo iz zemlje prije tri godine, zbog rata. Ne živi se dobro u mojoj zemlji“, kaže Dali.

Imaš li braću ili sestre?

„Ne, sam sam.“

Ovdje si s roditeljima?

„Da, s mojim roditeljima.“

„Nekad se zamislim, jer stvarno je njima teško, nemaju svoj dom i ne mogu uživati u detinjstvu, a to nekako… Nekako ne mogu da zamislim kako bih se ja snašla na njihovom mestu, jer, opet, ovde živimo svi slobodno, a njima je mnogo teže nego nama“, priča Teodora (13) iz Lajkovca.

Na to koliko je azilantima teško, a posebno djeci, ukazuju u Centru za zaštitu tražioca azila, koji već dvije godine provodi projekat „azilni kutak“. O položaju djece azilanata, kažu, govori se isuviše rijetko, iako čine najosjetljiviju grupu.

Osjetljiv položaj

„Oni su u posebno osetljivom položaju jer prolaze nekako sva ta iskustva putovanja i deportacije, prelaska peške kroz šumu, života u azilnim kampovima, preživljavanja puberteta u azilnim kampovima… Dakle, neka iskustva koja niko ne bi izabrao, i trudimo se, vrlo smo obazrivi u radu sa njima, da pratimo u kojoj je meri potrebno neke teme razrađivati“, kazala je Jovana Vinčić iz Centra za zaštitu tražioca azila.

A u maloj sredini poput Lajkovca tema za razrađivanje ima i za lokalnu djecu. To je bio jedan od razloga što se OŠ „Mile Dubljević“, kroz predmet građanskog vaspitanja, uključila u projekat.

„Mislim da je izuzetno bitno i da na ovaj način deca, zapravo, shvataju ko su azilanti, na koji način im se može pružiti pomoć, da mogu razumeti u kojoj se situaciji druga deca nalaze, a žive različito u odnosu na njih“, kaže Stanica Milošević iz OŠ „Mile Dubljević“.

Prema podacima Centra za zaštitu tražioca azila, samo prošle godine u Srbiji je registrovano nešto više od 5000 azilanata – najviše iz Sirije, Eritreje, Somalije i Afganistana. Među njima čak 768 djece, od kojih gotovo 600 bez ikakve pratnje.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga