DJB: Za „Ledenu šumu“ 5,8 miliona dodeljeno udruženju funkcionera javnog preduzeća

"Postoji organizovana namera da se iz Dunavskog parka izvuče lukrativna korist za određenu grupu ljudi"

25. dec 2016

Pokret Dosta je bilo (DJB) iz Novog Sada optužio je novosadsku vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom za korupciju u organizovanju manifestacije „Ledena šuma“ u Dunavskom parku.

„Iako se u javnosti ova manifestacija predstavlja kao kulturno-umetničko-zabavni program koja će građanima tokom sledeća dva meseca ponuditi užitke rekreativnog klizanja na ledenoj stazi, to je zapravo upečatljiv primer zadovoljenja finansijskih i političkih interesa uskog kruga lica. Određeni odnos povezanosti između vlasti i udruženja ‘Kvart medija’ (matični broj:28000359), koje stoji iza organizacije ‘Ledene šume’, ugrožava javni interes“, tvrdi DJB.

U saopštenju DJB navodi se da je početkom juna komisija Uprave za kulturu dodelila udruženju „Kvart medija“ 5,8 miliona dinara za “Ledenu šumu” na javnom konkursu, a da je zastupnik tog udruženja bio Radoslav Krunić, partijski kadar koji ujedno obavlja i funkciju v.d. direktora JP „Nacionalnog parka Fruška gora“. Dodaju da se u registru Agencije za privredne registre vidi da je Radoslav Krunić bio zastupnik udruženja u kratkom periodu od 12. januara do 27. juna 2016. godine, odnosno samo tokom trajanja javnog konkursa, nakon čega je preneo zastupništvo na drugo lice.

„Po svemu sudeći partijska pogodba je nedvosmisleno ispoljila nedozvoljenu pristrasnost i favorizovanje u dobijanju javnog konkursa. Međutim, kao što to biva u partokratiji, realizacija projekta ‘Ledena šuma’ je strogo narušila načela ekonomičnosti, efikasnosti i u potpunoj je koliziji sa javnim interesom. Pre svega, u pitanju je manifestacija čije su finansiranje građani već platili sredstvima iz gradskog budžeta. Paradoksalno je da im se sada korišćenje klizališta takođe naplaćuje. Ulaz na ledenu površinu tarifira se po ceni od 150 i 200 dinara vikendom, iako ‘Ledena dvorana’ Spensa po skoro sličnim cenama nudi bolje uslove za ljubitelje klizanja. Dakle, sve pada dva puta na teret građana“, ističe se u saopštenju.

DJB smatra da je u pitanju „organizovana namera da se iz Dunavskog parka izvuče lukrativna korist za određenu grupu ljudi“.

U saopštenju se ukazuje i da građani sve glasnije ističu loš kvalitet usluga u „Ledenoj šumi“, te da klizalište vidno popucava i da je prepuno rupa koje stvara ledena ploča na vibrirajućoj drvenoj konstrukciji, čime se bezbednost dece i ljubitela klizanja dovodi u rizik.

„Javni interes i opšte dobro građana pogaženi su i grubim kršenjem Zakona o zaštiti prirode i Uredbe o zaštiti ‘Dunavskog parka’, koji kao spomenik prirode potpada pod zaštitu države. A u koruptivnom lancu gradske vlasti otvara se i pitanje odgovornosti i uloge JKP ‘Gradsko zelenilo’ koje upravlja parkom, jer je javnost i dalje uskraćena za odgovor kako je bilo moguće park kao zaštićenu zonu iznajmiti ili dati na korišćenje“, ocenjuje DJB.

U saopštenju se dodaje rizici i štete od korupcije neprestano iscrpljuju ionako skromna sredstva iz javnih izvora, a da su koruptivni mehanizmi sadašnje vlasti posebno izraženi u postupcima javnih konkursa, te da je izlaz iz takvog društvenog sunovrata u transparentnosti na visokom nivou kako bi se javna sredstva iz budžeta koja pripadaju samim građanima trošila odgovorno, racionalno i efikasno.

„Samo tako se može u potpunosti sprečiti nesavesno nameštanje javnih konkursa i unaprediti trenutni loš kvalitet života“, zaključuje DJB.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga