DJB smatra da lista SNS za Beograd ne sme da nosi ime predsednika Republike

"Činjenica da je lista proglašena već je dovela do narušavanja legitimnosti izbornog procesa"

24. jan 2018

Pokret „Dosta je bilo“ ocenio je danas da izborna lista Srpske napredne stranke (SNS) „Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd“ nije smela da bude proglašena i da je Gradska izborna komisija (GIK) prekršila Ustav i zakon kada je dozvolila da se proglasi lista koja u nazivu sadrži ime predsednika Republike.

„Bez obzira što u GIK-u dominiraju predstavnici SNS-a, ovo nije smelo da se desi. Njima je moralo biti poznato da po članu 5 Ustava, političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast niti je podrediti sebi, a korišćenjem imena predsednika Republike u nazivu liste, izvršna vlast oličena u predsedniku podređuje se SNS-u, na taj način što se njegovo ime koristi u svrhu izbornog rezultata SNS-a na lokalnim izborima. Ovo zabranjuje i Zakon o političkim strankama“, navodi se u saopštenju.

Taj pokret je naveo da predsednik treba da izražava državno jedinstvo i on po zakonu ne može obavljati drugu javnu funkciji niti profesionalnu delatnost.

„Ako se ime predsednika Republike nalazi na lokalnoj izbornoj listi, predsednik narušava državno jedinstvo i sa druge strane vrši još jednu javnu funkciju – kao predsednik SNS-a čije se ime nalazi u nazivu liste, u slučaju da odbornici SNS verifikuju svoje mandate, a to će se izvesno desiti, on postaje direktni činilac u njihovom delovanju. Svaki put kad se odbornik sa liste predstavi, svaki put kad potpiše bilo kakav akt u kome se pominje ime liste, to će činiti i u ime predsednika Republike, Aleksandra Vučića, pošto je ono sastavni deo liste“, ocenio je pokret.

Takođe se dodaje da korišćenje Vučića može uticati na slobodan izbor građana jer će veliki broj njih biti doveden u zabludu da je Vučić nosilac liste ili da je jedan od kandidata za odbornike.

„Zbog svega ovoga, izborna lista ‘Aleksandar Vučić- Zato što volimo Beograd’, nije smela biti proglašena. Činjenica da jeste proglašena, već je dovela do narušavanja legitimnosti izbornog procesa“, smatra Pokret „Dosta je bilo“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga