DJB: RTV je postala sluškinja politike SNS-a

Srpska napredna stranka sahranila je javne servise i druge pristojne medije, i tabloidizacijom ubila javni dijalog

03. jan 2017

Vojvođanski tim Pokreta Dosta je bilo optužio je Srpsku naprednu stranku da je sahranila javne servise i druge pristojne medije, i tabloidizacijom ubila javni dijalog u medijima, a isključivo radi učvršćivanja vlasti.

„Ambicija premijera Aleksandra Vučića, bivšeg ministra informisanja iz devedesetih, sve se više manifestuje u onome što je Frojd nazivao kreiranje ‘psihološke bede mase’. Bedna je zemlja u kojoj mediji nisu glas naroda, nego pokušaj psihološkog obrađivanja ‘ljudskog materijala’, kako bi se sačuvala vlast“, ocenjuje DJB.

U saopštenju tog pokreta podseća se na smene urednika i novinara na Radio-televiziji Vojvodine nakon prošlogodišnjih pokrajinskih izbora, te navodi da su one pravdane tobžnjim padom gledanosti te televizije, te pitaju šta im je sad opravdanje za to što se nakon smene uredništva i izmene programa beleži sve veći pad gledanosti.

„Radio-televizija Vojvodine je dugo odolevala i bila sasvim pristojno objektivan prenosilac dnevnih informacija. U izvesnoj meri su se trudili da u programu zastupe sve političke opcije. Ali, nakon aprilskih izbora postala je još jedna sluškinja dnevne politike SNS-a. Novosadska novinarska škola sprovodeći monitoring programa RTV-a, ukazala je da se Dnevnici sve više oslanjaju na vladine i stranačke pseudovesti lišene analitičkog izveštavanja. Drugim rečima, oni prosto prenose saopštenja. RTV se udaljava od građana i njihovog realnog života, a u isto vreme se približava SNS-u“, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se se da je takva promena uređivačke politike na RTV-u ipak kažnjena opadanjem poverenja građana u ono što im RTV sada prenosi, jer je „prosečna gledanost dnevnih informativnih emisija u prvih 11 meseci manja nego pre smene uredništva na RTV-u nakon aprilskih izbora 2016. godine“.

„SNS pokušava da stvori ‘industriju svesti’. To je, zapravo, jedina industrija koju oni mogu uspešno da izgrade ili održe, kako medijska manipulacija ekonomskim uspesima postaje ogoljenija“, ocenjuje se.

DJB apeluje ističe da postoji ogromna potrebu u zemlji da se vrati glas naroda i ostvari sloboda medija, „jer nema sredine između potčinjenosti i slobode“.

Podsećaju da je DJB podržao proteste novinara RTV-a koji su organizovani nakon smene uredništva i izmene programske šeme.

„Na žalost, dolaze nam novi izbori koji će se održati u atmosferi medijskog mraka, još goroj od ove trenutne. Sve su se kockice složile da tokom kampanje veštački zasija sada već duboko od naroda otuđena vladajuća stranka. Vaše pravo da znate sve, slogan RTS-a, pretvorilo se u njihov alat da zaokružite njih. Pretplatu ne plaćamo da bismo takav program gledali, a tako misle i svi oni anketirani građani koji su u istraživanju gore navedenom rekli da RTV-u sve manje veruju“, ukazuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga