DJB: Pokrajinska vlast krši Ustav i prava manjina

"Nema novca za prevodioce, ali ima za skupe partisjke kadrove"

04. sep 2017

Predsednica Pokrajinskog odbora i šefica poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo (DJB) u Skupštini Vojvodine Svetlana Kozić optužila je danas pokrajinsku vlast da je prekršila Ustav Srbije i Statut Vojvodine jer nije usvojila predlog da se skupštinski materijali poslanicima dostavljaju na maternjem jeziku.

Ona je u saopštenju navela da i Ustav i Statut jasno propisuju da se omogući ravnopravno korišćenje svih jezika koji su u Vojvodini na spisku jezika u službenoj upotrebi.

Ona je podsetila da je poslanik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i lider te stranke Aron Čonka predložio je na sednici Skupštine Vojvodine 31. avgusta izmene skupštinskog poslovnika, koje bi podrazumevale da se materijali dostavljaju poslanicima i na maternjem jeziku.

Svetlana Kozić optužila je vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom da, umesto da ojača prevodilačku službu u pokrajinskom parlamentu, zapošljava „prekobrojnu kancelarijsku radnu snagu“.

Ona je navela i da vlast zapošljava „skupe“ partijske kadrove na pozicijama dobro plaćenih zamenika, podsekretara i pomoćnika pokrajinskih sekretara.

Ne može i partokratija i manjinska politika, očigledno je. Nema dovoljno novca za puno toga pored ovolikog trošenja na partijske kadrove“, ukazala je Svetlana Kozić.

U Skupštini Vojvodine su u službenoj upotrebi, pored srpskog, i mađarski, slovački rusinski, rumunski i hrvatski jezik.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga