DJB: Hitan inspekcijski nadzor u novosadskim vrtićima zbog streptokokne infekcije

Epidemija je posledica "gustog" smeštaja dece u državnim vrtićima

26. nov 2017

Pokret Dosta je bilo (DJB) zatražio je danas da inspekcija hitno sprovede nadzor u vrtićima u okviru Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu zbog epidemije streptokoknih infekcija.

“Epidemija je posledica dugogodišnjeg nerešavanja problema boravka dece u predškolskim ustanovama u Novom Sadu”, naveo je novosadski odbor DJB u saopštenju za javnost.

Zatražili su i smanjenje “gustine” smeštaja dece i izjednačavanje podrške koju Grad izdvaja po detetu u predškolskoj ustanovi, bez obzira na to ko je osnivač predškolske ustanove.

“Gradske vlasti pokušavaju da reše problem nedostatka smeštaja u vrtićima na neadekvatan način, a onima koji ostanu ‘ispod crte’ dodeljuju značajno manju subvenciju od one obezbeđene za decu iz ‘Radosnog detinjstva’, odbijajući tako da svu decu stave u jednak položaj i jasno ih deleći na onu koja idu u državni i onu koja pohađaju privatne vrtiće”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je “gust” smeštaj dece u vrtićima “Radosnog detinjstva” identifikovan od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine kao jedan od faktora koji je doprineo širenju epidemije streptokoknih infekcija.

“Javna je tajna da se upis dece i zaposlenje u “Radosno detinjstvo” sređuje preko partijskih kanala vladajuće koalicije i da pravila nisu ista za sve. Po ko zna koji put apelujemo na gradske vlasti da prekinu ovakvu praksu, jer je u ovom slučaju reč o dobrobiti naših najvažnijih sugrađana – dece”, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga