DJB: Bečeju vlast protivzakonito otela ostrvo

"Investicije ne mogu da budu razlog za nepoštovanje niza zakona i propisa države"

12. dec 2016

Odbor Pokreta Dosta je bilo (DJB) iz Bečeja optužio je vladajuću većinu u toj opštini da je, uprkos brojnim protivzakonitostima koje su se dešavale sa ostrvom između dve prevodnice, usvojila odluku o prenameni te parcele iz vodnog u građevinsko zemljište. Iz DJB su poručili i da će ova odluka imati epilog na Ustavnom sudu Srbije.

„Odbornici vladajuće većine su predlog odluke glatko izglasali, iako su odbornici DJB ukazali na zapanjujuće protivzakonite stvari rađene mimo svake procedure, a koje su se dešavale sa ovom parcelom, i koje pri tom još uvek nisu rešene“, ukazuje se u saopštenju DJB.

Iz tog Pokreta napominju da po Zakonu o vodama vode i vodno zemljište spadaju u vodno dobro, koje je u javnoj svojini i neotuđivo, te da Zakon o javnoj svojini takođe navodi da se „vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini ne mogu otuđiti iz javne svojine“.

Dodaje se i da je 11.09.2011. godine kao korisnik ove nekretnine bilo upisano JVP „Vode Vojvodine“, čiji je osnivač AP Vojvodina – te da je ta nekretnina po Zakonu o planiranju i izgradnji postala javna svojina pokrajine kao osnivača pravnog lica, te napominje da promena namene parcele na ovaj ili onaj način nakon toga pravno nije bila moguća.

DJB ukazuje da je u međuvremenu, a na osnovu evidencije Republičkog katastra nepokretnosti, ovoj parceli namena već bila promenjena iz vodnog u građevinsko zemljište i to „rešenjem Republičkog geodetskog zavoda – Službe za katastar nepokretnosti (RGZ-SKN) u Bečeju pod brojem 952-02-4-516/2015 od 10.12.2015. godine, kojim se upisuje pravo svojine Republici Srbiji i istovremeno briše pravo korišćenja sa JVP ‘Vode Vojvodine'“.

„Ovo preduzeće potom sporno rešenje dostavilo je nadležnom organu AP Vojvodine – Upravi za imovinu APV i obavestilo ga da je predmetno rešenje dostavljeno i Pokrajinskom pravobranilaštvu u Novom Sadu. Pri tom ,JVP „Vode Vojvodine“ navodi da prilikom promene namene ovog vodnog zemljišta u gradsko građevinsko nije ni konsultovano“, navodi se u saopštenju.

DJB podseća i da je Pravobranilaštvo Vojvodine uputilo dopis Republičkom geodetskom zavodu – Službi za katastar nepokretnosti u Bečeju 22.marta ove godine, sa zahtevom za ispravljanje greške u održavanju katastra nepokretnosti i za ispravku datog rešenja, uz obrazloženje da se u dispozitivu rešenja ne navodi vrsta zemljišta na kojoj je izvršena konverzija vlasništva.

„Vladajuća većina SO Bečej je i pored svega toga izglasala prenamenu parcele za koju u RGZ-u već stoji da je promenjena, a pri tom konverzija vlasništva nije sprovedena, tako da sporna parcela i nije u javnoj svojini opštine Bečej“, ističe se u saopštenju.

DJB navodi da je kao razlog za promenu namene ove parcele i konverziju vlasništva, po dopisima i JVP ‘Vode Vojvodine’ i Uprave za imovinu APV navoden Memorandum o razumevanju zaključen između Vlade RS, investitora iz Kuvajta i Opštine Bečej, a za potrebe izgradnje banjskog kompleksa.

„Slažemo se da je izgradnja banje u Bečeju dobra ideja i podržavamo je, ali samo pod uslovom da se sve obavi po slovu zakona i potpuno transparentno. U suprotnom, doći ćemo u situaciju da ćemo prilikom prve poplave, jer je ta parcela inače nasip prve odbrambene linije na reci Tisi, morati da isplaćujemo odštetu zbog elementarne nepogode“, ukazuje DJB.

Ovaj Pokret smatra da investicije ne mogu da budu razlog za nepoštovanje niza zakona i propisa države.

„Potpuna neodgovornost u raspolaganju prirodnim resursima koji pripadaju svim građanima ove zemlje, a koja je počela prodajom zemlje ispod žita, a evo, nastavlja se uništavanjem vodnog dobra, jeste nešto protiv čega ćemo se boriti svim raspoloživim sredstvima. U skladu sa tim, ova odluka imaće epilog na Ustavnom sudu Republike Srbije“, poručili su iz DJB.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga