„Đava“ dobila svoju 3D virtuelnu turu

Exit fondacija predstavila novu internet platformu

13. feb 2020

Posetioci iz celog sveta odsad će moći da upoznaju Petrovaradinsku tvrđavu i putem nove, virtuelne 3D ture, koju je danas prezentovala Exit fondacija u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Ova internet platforma, virtuelna tura kroz tvrđavu upoznaje posetioce sa lepotama, istorijskim činjenicama, ali i aktuelnostima vezanim za „Gibraltar na Dunavu“, dok je interaktivni vodič za sve posetioce jedan od članova čuvenog arhivskog odeljenja iz televizijske serije „Državni posao“ i ujedno istoričar po profesiji Nikola Škorić.

– 3D virtuelna tura Petrovaradinskom tvrđavom je nastavak dugoročnih aktivnosti Exit fondacije na turističkom brendiranju i promociji kulturnog nasleđa Novog Sada i Srbije na inovativan i zanimljiv način. Imamo bogato kulturno nasleđe u našem okruženju, koje se može uz pomoć kreativnog sektora popularisati i promovisati na savremen način, i zatim dobiti ekonomsku održivost i zaštitu kroz razvoj kulturnog turizma. Ova svojevrsna fuzija kulturnog nasleđa, kreativnih industrija i turizma je nešto u čemu Srbija i naš region imaju veliku šansu da postanu prepoznatljivi u globalnim razmerama, izjavio je Ivan Petrović, predsednik UO Exit fondacije.

Virtuelna 3D tura kroz Petrovaradinsku tvrđavu je rezultat projekta „Savremena i tradicionalna kulturno-turistička ruta“, u okviru Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji su 2018. pokrenuli Exit fondacija i Nacionalni park baštine „ONTE“ u Opustaseru.

Studija o novoj kulturnoj ruti

U okviru događaja „Petrovaradinska tura – 3D virtuelna avantura“ prezentovana je i studija o novoj kulturno-turističkoj ruti između Novog Sada i Nacionalnog parka baštine u Opustaseru u Mađarskoj, a održana je i panel-diskusija „Kulturno istorijsko nasleđe, kreativne industrije i nove tehnologije“.

(G. N., Danas / Foto: Dragan Gojić, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga