Đaci širom svijeta protestuju zbog klimatskih promjena

Oni su inspirisani 16-godišnjom aktivistkinjom Gretom Thunberg, koja je prošle godine sama započela demonstracije ispred švedskog parlamenta

16. mar 2019

Đaci širom svijeta propustili su u petak časove u školi da bi učestvovali u demonstracijama, kojima žele izvršiti pritisak na svjetske lidere da preduzmu snažniju akciju protiv klimatskih promjena.

Oni su inspirisani 16-godišnjom aktivistkinjom Gretom Thunberg, koja je prošle godine sama započela demonstracije ispred švedskog parlamenta.

Nedavno je nominovala za Nobelovu nagradu za mir.

Nakon njene inicijative, sedmični protesti su se umnožili i proširili sa više gradova na stotine, vođeni aktivnostima đaka na socijalnim mrežama i uznemirujućim upozorenjima o uticaju klimatskih promjena.

U Berlinu se okupilo 10 hiljada đaka u centru grada, koji su mahali sloganima kao što je „Nema planete B“. Ista atmosfera je bila i u Rimu gdje se nosila i slika Grete Thunberg.

Naučnici upozoravaju da će za deceniju sadašnji nivo emisije štetnih gasova postati neodrživ. Svjetski lideri su se na summitu o klimatskim promjenama 2015., Klimatskim sporazumom obavezali da će održati nivo globalnog zatopljavanja do kraja vijeka na ispod dva stepena Celzijusa.

I pored toga, svijet je i dalje na putu povećanja temperature za četiri stepena, za koju eksperti kažu da će imati nesagledive posljedice po planetu.

(Slobodna Evropa, Foto: Reuters)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga