- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Divljan i Ljetno kino – Live iz Tvornice kulture

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina „Live@Tvornica kulture“ objavljen je za područje Srbije 10. maja, na rođendan Divljana (1958-2015), u izdanju promoterske kuće Long Play.

CD album Divljana i Ljetnjeg kina snimljen je 5. aprila 2014. u zagrebačkoj Tvornici kulture i predstavlja dragocen dokument koji kroz 20 pesama iz svih delova Divljanove karijere učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno kino, na čelu sa gitaristom Mladenom Maksom Juričićem, učestvovalo je sa beogradskim muzičarima i na oproštajnom komemorativnom mini-koncertu koji je priredjen 10. marta u Domu omladine Beograda povodom prerane smrti Divljana.

Povodom saradnje sa Ljetnim kinom, sam Divljan svojevremeno je rekao da je taj sastav svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj…) doneo njegovim pesmama „plesni i vedri duh“ Mediterana i „jednu potpuno novu dimenziju“.

To pokazuje i album „Live@Tvornica kulture“, počev od horski raspevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine „Retko te viđam sa devojkama“ do nadahnutih izvedbi klasika „Maršal“, „Rusija“ i „Nebeska tema“, sa albuma Idola „Odbrana i poslednji dani“ (1982). Tu su i hitovi iz kasnije Divljanove samostalne karijere, poput „Samo jednu ljubav imam“, „Odnesi me“, „Svakog jutra“ i „Kad te vidim“, te pesme „Najlepša“ i „Vodim te na more“, koje su prethodno zabeležene na mini albumu Divljana i Ljetno kino Big Banda „Četiri godišnja doba“ (Aquarius Records 2012).

“Rekao bih da su sve pesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme praktično ‘prevrnuli’. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi“, objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti sa Ljetnim kinom tokom 2013. godine.

Uz Divljanove pop hitove „Ona to zna“, „Ljubavi“ ili „Malena“, album „Live@Tvornica kulture“ donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena „Balada“ sarajevskih Indeksa, koja kroz Divljanov glas dobija novu dimenziju i dozu osećajnosti, druga je „Baba Zumbula“ (autora Kirila Džajkovskog i Darka Mitrevskog), a treća je „Purger koji kaže bre“, koju je Divljan smislio upravo pred koncert u Tvornici i premijerno izveo na bis.

„Iako je pesma šala-mala i ona nam govori o Vladi, svetskom čoveku koji se svuda mogao uklopiti i koji je bio najbolji ambasador prostora s kojeg dolazi“, smatra Maks Juričić, frontmen Letnjog kina, koji čine i klarinetista Vlade Matulić, stand up bubnjar Buki Filipović, basista Marino Pelajić, harmonikaš Jura Novoselić, čelista Stane Kovačić, beatboxer Ante Prgin-Surka i perkusionista Radislav Jovanov Gonzo.

Prema rečima Juričića, atmosfera na koncertu u Tvornici bila je jedna od lepših koje je doživeo u karijeri.

“Srećom da je to snimljeno“, dodao je Juričić, pred izlazak CD-a „Live@Tvornica kulture“ krajem marta u Hrvatskoj, u izdanju Aquarius Records-a.

Prodaja CD-a „Live@Tvornica kulture“ u Srbiji ide preko lanca knjižara Delfi, a u Beogradu u prodavicama Jugoton (Nušićeva 27) i Dallas Music Shop (knjižara Vulkan, Sremska 2).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!