Diskriminatorske stipendije

Poverenica za ravnopravnost procenila da je Konkurs Nacionalnog saveta Mađara o stipendijama diskriminišući

15. avg 2011

Konkurs Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine o visokoškolskim stipendijama diskriminiše po više kriterijuma – ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić povodom pritužbe koju je nadavno uputila Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara. U preporukama poverenice od Nacionalnog saveta Mađara zatraženo je brisanje spornih odredbi u pravilniku o bodovanju kandidata za dobijanje stipendije.

Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker obrazložila je za „Mađar so“ da su tim konkursom, odnosno sistemom bodovanja diskriminisani oni kandidati koji se upisuju na visokološkolsku insituciju koja nije državna. Nadalje, prema njenim rečima, drugu grupu diskriminisanih čine deca roditelja sa diplomama, budući da bi Nacionalni savet Mađara dao više bodova onim kandidatima čiji roditelji nisu završili višu školu ili fakultet. Takođe, oni kandidati koji se nisu upisali u poseban birački spisak mađarske nacionalne manjine takođe su žrtve diskriminacije. – U odnosu na maloletnike po ovom pitanju, u konkursu se nalazi i posebna odredba prema kojoj oni treba da daju izjavu o nameri da će se u budućnosti upisati na poseban birački spisak Mađara. Ukoliko to učine, onda dobijaju više bodova nego oni koji ne daju izjavu o nameri – pojasnila je još Kosana Beker. Konačno, dodala je ona, diskriminisani su i oni kandidati za stipendije koji su imali mogućnost da srednjoškolsko obrazovanje na mađarskom jeziku završe u mestu stanovanja, jer prema formulaciji Nacionalnog saveta Mađara, ukoliko je kandidat srednjoškolsko obrazovanje na mađarskom jeziku završio na teritoriji druge lokalne samouprave, a ne u mestu svog stanovanja, onda dobija 10 bodova, a ukoliko se mesto stanovanja i školovanja na srednjem stupnju poklapaju, u tom slučaju dobija pet bodova.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti zatražila je od Nacionalnog saveta Mađara da iz svoje odluke o studentskim stipendijama ukloni diskriminatorske odredbe i pozvala ga da ubuduće ne donosi odluke koje su u suprotnosti sa odredbama Zakona o zabrani diskriminacije. Prema rečima Kosane Beker, način na koji će greške na koje je ukazano biti ispravljene – zavisi od odluke Nacionalnog saveta Mađara kojem je, inače, određen rok od 30 dana da postupi po preporukama poverenice.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga