Diskriminacija romske dece u Kikindi

Poverenica za ravnopravnost polova utvrdila da je kikindska škola “Đura Jakšić” diskriminisala učenice i učenike romske nacionalnosti

17. jul 2013

Povereniк za zaštitu ravnopravnosti utvrdiо je da je Osnovna škola ”Đura Jakšić“ iz Kikinde diskriminisala romske učenike i učenice u “pristupu pravu na obrazovanje”.

Osnovna škola „Đura Jakšić“ iz Kikinde diskriminisala je učenike romske nacionalnosti ukidanjem romskog jezika sa elementima nacionalne kulture iz nastavnog programa za školsku 2012/2013. godinu, rezultat je postupka koji je sprovela kancelarija Poverenika za ravnopravnost polova.

У ovoj školi koja se nalazi u blizini romskog naselja Mali bedem u Kikindi od školske 2005/2006 godine održavala se nastava iz izbornog predmeta romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Krajem školske 2011. godine dotadašnji nastavnik romskog jezika sa elementima nacionalne kulture sproveo je preliminarnu anketu u kojoj se devetnaestoro roditelja izjasnilo da želi da njihova deca kao izborni predmet pohađaju romski jezik sa elementima nacionalne kulture, a uprkos tome što su ove informacije prosleđene Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ iz Kikinde, škola nije sprovela anketiranje o potrebama romske dece niti je romskoj deci ponudila izučavanje ovog predmeta, već je kao izborne predmete ponudila druge predmete.

„S obzirom da je devetnaestoro romske dece bilo zainteresovano za izučavanje Romskog jezika sa elementima nacionalne kulture, škola je propustila da sprovede sopstveno anketiranje, posebno ako se ima u vidu da je prethodnih godina postojala nastava iz ovog izbornog predmeta”, saopštila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Poverenica je navela da je obrazovanje romske dece posebno značajno pitanje kom je neophodno posvetiti najveću pažnju, te da je škola trebalo da bude posebno obazriva prilikom ukidanja ovog izbornog predmeta.

„Osnovna škola ‘Đura Jakšić’ iz Kikinde propustila da preduzme potrebne mere kako bi učenicima i učenicama omogućila da u školskoj 2012/2013 godini izučavaju romski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet, čime je izvršila posrednu diskriminaciju zabranjenu čl. 7, u vezi sa čl. 19. i 24. Zakona o zabrani diskriminacije”, saopštila je poverenica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga