Disciplinovanje Novog Sada

Novi Sad prvi na udaru nove srbijanske vlasti?

27. jula 2012

Kratko su trajali ponos i radost Vojvođana zbog “nepoklapanja” parlamentarnih i predsedničkih izbornih rezultata u Pokrajini i Republici. Isto kao i građana glavnog grada Vojvodine, koji su, praktično zadržali prethodnu vlast u Novom Sadu pojačanu snagama socijalista i većim brojem odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine, iz čijih redova je i izabrana nova predsednica Skupštine.

Oteli su se, dakle, s ulara i već tada znali da će zbog te “samovolje i neposlušnosti” biti kažnjeni. Pa, još kad je vojvođanski premijer Bojan Pajtić izjavio da za socijaliste nema mesta u pokrajinskoj vladi zbog koalicije sa naprednjacima na republičkom nivou, bilo je za očekivati da će za takvu drskost uslediti i gadna osveta. U tom je momentu, sasvim sigurno, mnogima koji preciznije pamte političke promene u ovoj zemlji, na pamet pao i slogan iz 2000. godine, kad se mislilo da povratka na Miloševićev period nema – “Ni jedan socijalista u Skupštini Vojvodine!”

Poklopilo se to, nekako i sa vešću da je Ustavni sud Srbije, nakon tri godine većanja a na predlog DSS, doneo istorijsku odluku ravnu, po rečima sociologa Jovana Komšića “novoj jogurt-revoluciji” – da ukine deo nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine. Taj čin, smatra ovaj politički analitičar, “simbolički podseća na rušenje vojvođanske autonomije 1988. godine, koje je takođe počelo u julu, paljenjem Ustava iz 1974. a završilo se jogurtom.

I dok su nas učili nove lekcije iz republičkog bukvara o tome da je neustavno da teritoriju Vojvodine čine Srem, Banat i Bačka, da je Vojvodina administrativni centar, a da Novi Sad nije glavni nam grad, javnost je brujala da su se socijalisti jako naljutili zbog neprimanja u pokrajinsku vlast, te da se svakodnevno sa novim republičkim naprednjačko-penzionerskim koalicionim partnerima okupljaju na tajnim sastancima u elitnom novosadskom naselju uz Dunav, postalo je očigledno kakva kazna još sledi za “neustavne” Vojvodjane i “nestašne” Novosadjane: početkom jula jedan novosadski novinar se na Twitteru požalio da mu je, zbog nepodobnih pitanja gradonačelniku (iz redova DS) i redakcijskog poltronstva, uručen otkaz. Mladjan Dinkić je, brže bolje, odgovorio: “Ako ti je za utehu, vlast će u Novom Sadu uskoro biti promenjena”. Objava je sevnula kao munja i dok grom još nije udario, skinuta je sa mreže. Međutim, grmljavina nije prestala, dapače, bivala je narednih dana sve glasnija.

Grmljavina glasna i izvesnog ishoda – bez obzira na izjavu (datu ne mnogo pre Dinkićeve „brige” za novinarske slobode) lidera socijalista i mandatara Ivice Dačića, koji je pozvao Demokratsku stranku (DS) da se izjasni o stavu vojvođanskog premijera Bojana Pajtića da za socijaliste nema mesta u pokrajinskoj vladi zbog koalicije sa naprednjacima na republičkom nivou. Dačić je naglasio da je “lično naložio socijalistima da glasaju za izbor Igora Pavličića (DS) za gradonačelnika Novog Sada, kao i za izbor Aleksandre Jerkov (LSV) za predsednicu gradskog parlamenta, zato što smatra da to nema nikave veze sa formiranjem parlamentarne većine na republičkom nivou…” Ali, navodi Dačić   “sada treba videti da li ostaje taj dogovor s obzirom na to da je Pajtić praktično u istom danu kada je glasovima koalicije SPS-PUPS-JS Pavličić izabran za gradonačelnika, rekao da u vojvođanskom parlamentu nema mesta za socijaliste.

Nakon toga, budući ministar finansija, Dinkić opet najavljuje mogućnost rušenja vlasti u Novom Sadu i Somboru i naglašava da iznosi pre svega svoje mišljenje, ali i informacije kojima raspolaže. On je ocenio da ima 10 do 15 gradova koji će verovatno promeniti lokalnu strukturu, ali da Beograd ne čeka takva sudbina. Dodao je da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas dobio 37 odsto glasova Beograđana i da ne bi bilo legitimno prekomponovati vlast, dok u Novom Sadu DS jeste ostvario dobar rezultat, ali daleko ispod onog koji garantuje sigurnu vlast.

Istog trena u “administrativnom centru Vojvodine” se zbijaju redovi i predsednik pokrajinske Vlade i potpredsednik DS Bojan Pajtić, koji je postao junak odbrane vojvođanske autonomije izjavom da ćemo “žestoko braniti prava Vojvodine” odgovara Dinkiću da se “u Srbiji neće rešiti ni jedan problem tako što će se destabilizovati lokalna samouprava i kupovati ili otimati odbornici… Ako neko kao prvi zadatak postavi to da se obračunava sa političkim neistomišljenicima, umesto da rešava probleme građana, krize ili suše, taj neće dugo trajati, jer ne zna ni šta je politika, niti šta je država, ni odgovornost… I u svojoj “kletvi” Pajtić dodaje: Ako neko namerava da, umesto da se bavi rešavanjem tih pitanja ruši stabilne lokalne samouprave, odnosno one u kojima je gradonačelnik iz neke druge stranke, koja nije u većinskoj koaliciji u Republici, neka mu je Bog u pomoći!”

Okuražio se, potom, i gradonačelnik Novog Sada. Pavličić, kome je – iako su Novosađani bili nezadovoljni njegovim (ne)radom i zamerali mu da je nevidljiv i da se ne bori za boje grada – sasvim sigurno skočio rejting, izjavljuje da je u pitanju ”verovatno novi model decentralizacije koji stiže iz Beograda, sa namerom da se smenjuju stranke koje su pobedile na izborima u Novom Sadu, voljom Novosađana… One koji su gradjani već vrednovali na izborima sada dovode u pitanje političku volju Novosađana, jer lokalna vlast nije po nečijem političkom ukusu. Lično imam puno poverenje u koalicione partnere i reč koju smo dali jedni drugima!” ‘ zvuči Pavličić kao neiskusni optimista.

“Vladajuća većina u Novom Sadu nije dobila nikakve naznake koalicionih partnera iz SPS da će doći do promene gradske vlasti”, izjavila je predsednica novosadskog   parlamenta Aleksandra Jerkov, dodavši da bi, kao da neko haje za to, “smenjivanjem vlasti bila prekršena izborna vlja građana Novog Sada”.

“Formiranje pokrajinske vlasti bez učešća SPS-a, neće uticati na odnose u gradskoj koaliciji u Novom Sadu”, potvrdio je Radio-televiziji Vojvodine predsednik gradskog odbora novosadskih socijalista i zamenik gradonačelnika Siniša Sević. On je istakao da se “radi o različitim nivoima odlučivanja i nema razloga da se kvari postignuti dogovor po kojem su SPS i DS partneri u novosadskoj vlasti”.

Da izborna volja građana nema mnogo uticaja na kasnija politička dešavanja i da data reč na lokalu važi manje nego reč na višem, republičkom nivou, smatra potpredsednik SPS Dušan Bajatović, koji potvrđuje da će u Vojvodini doći do promene vlasti na lokalnom nivou: “Nakon formiranja vlasti u Vojvodini ne postoji više politički blok SPS i DS”. On je rekao da koalicioni partneri SPS žele da se lokalne vlasti tamo gde je moguće UPODOBE sa političkom voljom koja postoji na nivou Srbije!”

Nije prošlo mnogo sati, a “slučaj Novi Sad i Vojvodina”dospeo je i bogami potrajao desetak minuta, na talase RTS. Svima je time i tada bilo obznanjeno da je “baba večerao” i da će Novi Sad biti prvi na udaru nove republičke koalicije.

Branislava Opranović

Pijaca je otvorena

Izborna volja Novosađana na izborima 6. maja ove godine bila je da u Skupštini grada sedi: 18 odbornika DS, 15 LSV (3 SPO), 7 SPS, 15 SNS, 6 RDP, 5 DSS, 5 SRS, 5 Dveri, 1, SVM i 1 NOPO. Supštinsku većinu 40 od 78 odbornika čine DS, LSV i SPS. U medjuvremenu, 6 odbornika RDP i 3 SPO formiralo je novu odborničku grupu “Svi za Novi Sad”. Ako bi se upodobio novosadski parlament, a nova odbornička grupa “Svi za Novi Sad” kao i SVM i NOPO bila uz DS i LSV, socijalisti i SNS imali bi 1 glas više (računajući i glasove ljutih neprijatelja SNS, Šešeljevih radikala). Nedovoljno da bi se izbegla kupovina i preprodaja mandata. Pijaca je otvorena.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga