Direktorica: Žena funkcionera preti i zastrašuje

Pretnje trpim samo zato što je u pitanju žena političkog funkcionera od koje sam “tražila da radi svoj posao”

20. juna 2014

Direktorica Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Novog Sada Dragica Tomić optužila je danas jednu od predavačica u ovoj instituciji Veru Mirović za zastrašivanje i pretnje, koje trpi samo zato što je u pitanju žena političkog funkcionera od koje je “tražila da radi svoj posao”.

Tomićeva je za Autonomiju navela da je početkom godine tražila od svih profesora da se prilagode studentima koji po zakonu imaju pravo da studiraju i rade, i da, pored redovnih konsultacija, za njih uvedu konsultacije posle 16 časova, što je Mirovićeva odbila rečima “da ne dolazi u obzir da dva puta dolazi u školu”.

Ona je rekla da je nakon ovog zahteva Mirovićeva počela svako veče da šalje mailove na adrese celog kolektiva, u koje je Autonomija imala uvid, a u kojima je naziva pogrdnim imenima, optužuje, preti, poziva na linč, iznosi laži i ugrožava rad škole.

Kako je objasnila, na adrese kolektiva stižu i mailovi sa teškim optužbama i zahtevaima da ona podnese ostavku na mesto direktora, za koje bi mogla i da podnese tužbe, ali da su takvi potpisani pseudinimom.

“Ja sam uplašena, a i kada pokušam da tražim savet da li da podnesem tužbu, ljudi su takođe uplašeni jer je ona žena funkcionera”, kazala je Tomić.

Vera Mirović je žena visokog funkcionera Srpske napredne Stranke Igora Mirovića, koji je, prema rečima direktorke, takođe dolazio u školu 29. marta da preti i da rešava probleme svoje žene.

Ona je ispričala da je Mirovićeva pretila i svom asistentu pred studentima, a da je taj slučaj prijavila policiji kao situaciju u kojoj je pretrpela strah, iskoristivši tu tvrdnju da prestane da dolazi u školu jer, kako kaže, “tamo nije bezbedna”.

Navela je da je škola, navodno posredstvom porodice Mirović, nekoliko puta bila predmet interesovanja medija, a prvi put u slučaju optužbi da je njen doktorat plagijat, što je komisija Ekonomskog fakulteta odbacila.

Drugi put se škola pojavila u medijima u slučaju Jelene Damjanović Simić, koja je prema rečima direktorice prijateljica Vere Mirović i radila je u istoj ustanovi, a tada je škola optužena da je otpustila uzbunjivačicu.

“Simićeva je bila u proceduri i sindikat se složio da nije dolazila na posao, ni na ispite i zbog toga je dobila otkaz. Nakon toga je donela uverenje da ima statuts uzbunjivača, koji je, uverena sam, naknadno nabavila”, kazala je Tomić.

Tomić je upozorila da je njen muž Radovan Tomić, koji je u tri mandata pre nje bio na mestu direktora, tokom ove situacije napadnut i pretučen na parkingu ispred zgrade u kojoj žive, što je ocenila kao dodatan pritisak i zastrašivanje.

“Ovo je institucija sa tradicijom od 55 ogdina, sa velikim brojem studenata i ugledom u međunarodnim krugovima. Nikada nismo uvodili politiku u školu i stav cele institucije je da se ta nota ne sme unositi u naše odnose i poslovanje”, dodala je Tomić.

Upozorila je i da je 13. juna ove godine zapaljen automobil koji je bio u vlasništvu škole i koji je koristila ona na osnovu odluke Saveta škole, te da je tada na njemu pričinjena totalna šteta.

Tomićeva je na mesto direktorke izabrana 1. oktobra 2013. godine, nakon čega su se u medijima pojavili napisi da je tada iz uslova konkursa izbačena odredba da direktor ne sme biti osuđivan, jer je Tomićeva bila u sudskom postupku zbog navodnog napada na službeno lice.

Pojedini mediji su preneli i da zaposleni u školi dugo vremena upozoravaju nadležne na nepravilnosti u radu, te da je u pitanju sukob interesa u slučaju kada „bivši direktor ustupi to mesto svojoj ženi i nastavi sa njom da putuje o trošku skole”.

Bivši direktor tada je optužen i da je potrošio 7.000 evra kako bi kupio nagradu koju dodeljuje Evropska poslovna skupština iz Oksforda, a koja je navodno dostupna svakom ko želi da “plati veliki novac za nju”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga