Direktor: Ugrožen rad Fonda za kapitalna ulaganja

Uzaludna bitka u Skupštini Srbije

22. nov 2012

Vršilac dužnosti direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković izjavio je danas da će biti ugrožen rad tog fonda ako Skupština Srbije danas ne usvoji amandman Pokrajine na Zakon o budžetskom sistemu.

„To će se značajno odraziti na kapitalna ulaganja u Vojvodini. Biće usporenija dinamika realizacije projekata, a uticaće i na planiranje novih projekata. Time neće biti oštećen fond, nego građani koji čekaju na ralizaciju projekata godinama“, rekao je Malenković.

On je novinarima u Skupštini Vojvodine, koja danas razmatra rad fonda u protekle dve godine, kazao da su trenutna potraživanja izvođača radova prema fondu 1,8 milijardi dinara i da će zbog nedostatka sredstava investicioni ciklus dodatno biti usporen.

Prema njegovim rečima, fond će ovu godinu završiti sa oko 200 miliona dinara dugovanja izvođačima radova, jer je Skupština Vojvodine usvojila rebalans budžeta kojim se za kapitalne investicije dodatno izdvojilo 1,6 milijardi dinara.

„Samo nastavkom kapitalnih investicija u Vojvodini postoji šansa da opstane građevinska operativa, a nesmetan nastavak investicionog ciklusa može biti i snažan zamajac daljem razvoju privrede u Pokrajini“, rekao je on.

Malenković je precizirao da je za poslednje tri godine realizovano 620 projekata, od kojih je Fond samostalno finansirao 530 projekata, a 90 je realizovano u partnerstvu sa Vladom Srbije.

Kao najvažnije kapitalne projekte koji su za poslednje tri godine završeni izdvojio je izgradnju Urgantnog centra u Novom Sadu, mostova na Tisi kod Ade i na Savi kod Sremske Rače, kao i renoviranje zgrade Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Poslanici opozicije ponovo su kritikovali rad Fonda za kapitalna ulaganja, uz ocenu da nije realizovan veliki broj započetih i najavljenih projekata, što dovodi u pitanje njegov rad.

U izveštaju o radu od novembra 2009. do decembra 2011. godine navodi se da je Fond u tom periodu doneo 273 odluke o dodeli sredstava u ukupnom iznosu od 16 milijardi dinara.

Od tog iznosa, Fond je tokom 2010. godine doneo 263 odluke o dodeli oko 13,5 milijardi dinara, dok je prošle godine fond doneo svega deset odluka o dodeli 2,5 milijarde dinara.

Pastor: Vojvodina ima problem od usvajanja izmena zakona

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je problem sa finasiranjem Pokrajine nastao usvajanjem izmena Zakona o budžetskom sistemu u septembru i da su zbog toga predložene dopune zakona koje bi garantovale izdvajanje sedam odsto republičkog budžeta.

Predstavljajući dopune Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila Skupština Vojvodine, Pastor je u republičkom parlamentu istakao da se tim predlogom rešenje za finansiranje Vojvodine vraća u sferu ustavnosti.

Prema njegovim rečima, do usvajanja izmena Zakona o budžetskom sistemu 28. septembra finansiranje Vojvodine je bilo ustavno-pravno korektno rešeno, a po usvajanju tih izmena Vojvodini se za budžet za 2013. godinu uskraćuje deo sredstava.

„Odluka od 28. septembra nas je naterala da sada tražimo usvajanje dopuna, a do tada nije bilo razloga, jer je postojalo rešenje ustavno-pravno korektno. Druga je stvar kako se primenjivalo, ali je ustavno-pravno bilo uređeno“, rekao je Pastor.

On je naveo da u proteklih devet godina Skupština Srbije nije razmatrala nijedan predlog Skupštine Vojvodine i da je odluka predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića i poslanika da razmatraju dopune zakona o budžetskom sistemu po predlogu vojvođanskog parlementa „iskorak“.

„U proteklih 12 godina iz Skupštine Vojvodine u republički parlament je upućeno 39 inciijativa od kojih su se tri našle na dnevnom redu. Jedna 2002. i dve 2003. za vreme vlade Zorana Đinđića. Od 2003. nijedan naš predlog nije došao na dnevni red i zato je ova odluka Stefanovića i poslanika iskorak“, naveo je Pastor.

Pastor je istakao da se trenutno stanje u Vojvodini ni po čemu ne razlikuje od stanja u celoj zemlji i naveo da zaposleni u Vojvodini prvi put imaju niži prosek plata u odnosu na centralnu Srbiju.

Pastor je rekao i da ne želi da se njegovo pojavljivanje u republičkom parlamentu doživi kao „pozicija Don Kihota i Kalimera“.

Odbor za finansije nije prihvatio predloge Vojvodine

Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava nije danas prihvatio dopune Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila Skupština Vojvodine i koje su da dnevnom redu današnje sednice parlamenta.

Protiv tog redloga glasalo je sedam poslanika, dva su ga podržala, a troje je bilo uzdržano.

Vlada Srbije juče je dala mišljenje da dopune Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine, ne treba da se usvoje zbog makroekonmskih kretanja.

Predsednica Odbora Vesna Kovač rekla je da Ustavom nisu jasno definisana izdavanja za Vojvodinu u odnosu na državni budžet i da to treba definisati zakonom.

„Vlada je zbog makroekonomskih kretanja na stanovištu da se ne usvoji taj predlog zakona“, rekla je Kovačeva.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da je ubeđen da se predlogom tih dopuna zakona jasno definiše visina budžeta Vojvodine i da Ustav „po prirodi stvari na ulazi u sve elemente budžetskog sistema“.

„Taj zakon treba da predstavlja konkretizaciju ustavnog načela o vojvođanskom budžetu“, rekao je Pastor i naveo da su za njega dopune tog zakona ustavno-pravno i vrednosno pitanje.

Vlade Srbije i Vojvodine se spore o iznosu izdvajanja iz državnog budžeta za budžet Pokrajine. Ustavom je definisano da ta izdvajanja treba da iznose sedam odsto, ali je nejasno da li se taj procenta odnosi na prikupljene prihode ili planirane rashode državnog budžeta.

Vlada Vojvodine je procenila da će Pokrajina, ako ne budu usvojene dopune Zakona o budžetskom sistemu, u 2013. godini ostati uskraćena za 9,6 milijardi dinara.

DS traži poseban zakon o finansiranju Vojvodine

Poslanici opozicione Demokratske stranke (DS) predložili su danas da se u Skupštini Srbije hitno donese poseban zakon o finansiranju Vojvodine kako oni više ne bi bilo uslovljeno promenom političke vlasti.

Poslanik DS-a Srđan Miković rekao je novinarima u parlamentu da su dopune o Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine jednoglasno prihvaćene na Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

On je ocenio da to znači da su dopune u skladu sa Ustavom Srbije i da predloženi državni budžet za 2013. nije u skladu sa ustavom.

Poslanica DS-a Ljiljana Lučić rekla je da je predloženo rešenje budžeta Srbije za 2013. godinu neustavno i da bi ugrozilo budžet Vojvodine.

Ona je navela da je DS i u septembru kada su usvojene izmene zakona o budžetskom sistemu upozoravao da je to loše po Vojvodinu.

„Vlada odbija predlog Vojvodine sa čudnim objašnjenjem. Kaže da je bolje da se osnovica (za izdvajanja iz repuličkog budžeta za Vojvodinu) odredi na osnovu poreskih prihoda. To kaže i vojvođanska skupština“, kazala je Lučićeva.

Ona je navela da DS predlaže da se hitno donese zakon o finansiranju Vojvodine da ono ne bi bilo uslovljeno promenama političke vlasti.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da su 28. septembra usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu neustavno prekršena prava Vojvodine o finansiranju.

DS sada želi, istakla je Čomićeva, da spreči da Vojvodina ostane bez 9,6 milijardi dinara, što će se desiti ako se usvoji predlog budžeta Srbije za 2013. godinu.

Kasalović: SPS za usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine

Socijalistička partija Srbije (SPS) se zalaže za usvajanje Zakona o finansiranju i nadležnosti Vojvodine, jer bi se tako ubrzo postigli vidljivi pozitivni rezultati za sve građane pokrajine, rekao je danas poslanik SPS-a Zoran
Kasalović.

„Pravo rešenje je donošenje Zakona o finansiranju i nadležnosti Vojvodine i to je pravi način da se sve nejasnoće rasčiste. Da kroz taj zakon u skorije vreme imamo vidljive rezultate za sve građane Vojvodine i potrebnu kontrolu utroška svih sredstava“, kazao je Kasalović novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da SPS podržava stav Vlade Srbije, koji je iznet i u ekspozeu premijera Ivice Dačića, da se poštuje dostignuti nivo autonomije Vojvodine i da će, kako je kazao, biti protiv svih ekstremnih zahteva povodom ukidanja autonomije ili neke vrste politizacije.

URS: Priče o budžetu Pokrajine skreću pažnju sa RVB

Pokrajinski odbor Ujedinjenih regiona Srbije (URS) danas je ocenio da je pitanje budžeta Vojvodine i to koliko novca sleduje Pokrajini, ko joj zakida pare i ko krši Ustav Srbije, poprimilo razmere „do sada neviđenog licemerja“ kojim se sreće pažnja sa zloupotreba u Razvojnoj banci Vojvodini.

„Oni čija je politika godinama bila sistemsko poltronstvo ‘Predsedničkom dvoru’ sada se prikazuju kao lažni borci za Vojvodinu. Najnovije izjave opozicije u republičkom parlamentu i predstavnika vojvođanske Vlade imaju samo jedno za cilj, da skrenu pažnju javnosti sa zloupotreba i dubioze u kojoj se nalazi Razvojna banka Vojvodine“, saopštio je Pokrajinski odbor URS-a.

Ministarstvo finansija: Vojvodini 6 milijardi dinara više

Vojvodina će na osnovu Zakona o budžetskom sistemu godišnje dobijati šest milijardi dinara više nego što je omogućavao propis prethodne republičke vlade, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede Srbije.

„Stabilno finansiranje Vojvodine cilj je i republičke i pokrajinske vlade i u tome ne bi trebalo da bude nedoumica u javnosti“, ističe se u saopštenju Ministarstva i dodaje da su netačni navodi da će Vojvodina biti uskraćena za 9,6 milijardi dinara.

SNS: Predlog vojvođanske Skupštine bez podrške SNS

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Oto Kišmarton izjavio je danas da ta stranka neće podržati predlog Skupštine Vojvodine o usvajanju dopuna Zakona o budžetu, o kojima se raspravlja u Skupštini Srbije.

Kišmarton je novinarima u parlamentu rekao da je Vlada Vojvodine u poslednje četiri godine i više neravnomerno raspoređivala sredstva za opštine.

Prema njegovoj oceni, neophodno je poboljšati kontrolu potrošnje sredstava u Vojvodini.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga