- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Valentin Vencel dobitnik medalje za multikulturalnost

Direktor Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz) Valentin Vencel dobitnik je ovogodišnje Medalje za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine.

“Od njegovog dolaska na čelo Novosadskog pozorišta, uspeo je da radikalno promeni ambijent i programsku koncepciju ovog gradskog pozorišta, privlačeći u ovu – jezički pomalo izolovanu kulturnu instituciju – mnoge istaknute domaće stvaraoce, kao i publiku koja ne govori ili ne razume mađarski jezik”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da je njegov najznačajniji domet kojim je zaslužio ovogodišnje priznanje osmišljavanje i organizacija Festivala „Sinergy“ WTF, jedinstvenog pozorišnog festivala manjinskih teatara iz čitavog sveta koji je inače sastavni deo projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“.

Valentin Vencel je rođen u Zrenjaninu 1952. godine, a 1974. je primljen u prvu generaciju Akademije umetnosti Novi Sad – smer glume na mađarskom nastavnom jeziku, gde je diplomirao 1978. godine.

Već sledeće godine je postao član ansambla Novosadskog pozorišta, gde je radio do 1989. godine.

Kasnije je svoju karijeru nastavio u nekoliko pozorišta u Mađarskoj, ali je pored toga redovno gostovao i u Srpskom manjinskom teatru u Budimpešti, a nije prekidao ni kontakte sa domovinom, sarađujući sa Šabačkim pozorištem, Pozorištem u Lazarevcu, a u okviru EU programa i sa Srpskim narodnim pozorištemSNP u Novom Sadu.

U Novi Sad se vratio 2013. godine i postao direktor Novosadskog pozorišta, gde se i danas nalazi u drugom mandatu.

Član je Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta i Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine. Za svoj profesionalni i društveni rad je odlikovan sa dvadesetak nagrada i priznanja.

Laureatu će nagrada biti uručena 14. decembra u holu Pokrajinske vlade u 18 sati.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!