Direktor: Luka Novi Sad nije na prodaju

Dinkić je i ovde pobrkao pojmove, kaže direktor Luke

23. okt 2012

Direktor Luke Novi Sad Milenko Milivojević izjavio je danas da ta luka nije na prodaju i ocenio da je ministar finansija Mlađan Dinkić „pobrkao pojmove“ kada je rekao da bi tu luku trebalo da preuzme kompanija „Al dahra“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Milivojević je za novosadski Radio 021 rekao da tu luku niko ne može da proda bilo kome bez saglasnosti grada i pokrajine, koji su suvlasnici ovog preduzeća.

„Mogu se prodati luke koje su već privatizovane, ali, po zakonu, luke koje su u vlasništvu države vode se kao opšte dobro i kao takve ne mogu biti predmet prodaje. Ulazak privatnog kapitala moguć je jedino u vidu koncesije ili zajedničkog ulaganja po principu džoint venčr (joint venture)“, kazao je direktor Luke Novi Sad.

Dodao je da to preduzeće niko nije kontaktirao iz kompanije „Al dahra“ i naveo da je stav gradskih i pokrajinskih vlasti uvek do sada bio da luka nije na prodaju, jer dobro posluje.

„Van pameti je da se takva firma ad hok preda u ruke stranim investitorima samo zato što država ne zna kako da popuni rupe u svom budžetu“, poručio je Milivojević.

Naveo je da će Luka Novi Sad ove godine oboriti rekord i preći milion tona, u odnosu na prošlogodišnjih 620.000 tona.

„Ne vidim razloga zbog čega bismo preduzeće takvog potencijala davali drugima“, kazao je Milivojević.

Za Luku Novi Sad interesovanje je iskazala i jedna azerbejdžanska državna kompanija, čiji su predstavnici prošlog leta održali sastanak sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, ali do realizacije posla nije došlo.

Dinkić je juče izjavio da će kompanija „Al Dahra“ preuzeti Luku Novi Sad „koja bi tako postala logistički centar za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije kako u Emirate, tako i na ostala evropska tržišta“.

„Vlada Srbije bi prodala ovu državnu luku, ali samo pod uslovom da oni dovoljno investiraju u nju“, rekao je Dinkić.

(021)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga