Direktor Infektivne klinike: Porast oboljevanja od korona virusa očekivan u Srbiji

"Inficirane osobe najzaraznije su dva dana pre i dva dana posle primećivanja prvih simptoma oboljevanja od korona virusa"

21. mar 2020

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je danas je porast oboljevanja od korona virusa u Srbiji očekivan, a da je to posledica povećanog povratka državljana Srbije iz dijaspore i nepridržavanja propisanih mera.

„Zabrana kretanja uveče – stoji, ali u toku dana imamo puna šetališta i igrališta, a građani se ne drže na propisanom rastojanju od dva metra“, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Istakao je da su inficirane osobe najzaraznije dva dana pre i dva dana posle primećivanja prvih simptoma oboljevanja od korona virusa.

Naveo je da deca nisu ugrožena u pogledu teških kliničkih slika i smrtnih ishoda, ali da su dobri prenosioci zaraze.

Dodao je da je broj zaraženih lekara i medicinskih sestara izuzetno mali, da funkcionisanje zdravstevnog sistema nije ugroženo i naglasio da je najveći broj zdravstvenih radnika zaražen zbog kontakta spolja.

„Apelujem na sve zdravstvene radnike koji su u kontaktu sa pacijentima da nose hirurške maske, one su dovoljne da zaštite od zaraze“, kazao je on.

Vanredno stanje u Srbiji uvedeno je zbog pandemije korona virusa u svetu.

U Srbiji je registrovan 171 slučaj zaraze korona virusom.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga