- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Direktor: CT uređaj će uskoro proraditi, rezonanca ne

Direktor Opšte bolnice u Subotici Goran Bićanin izjavio je danas da građani mogu očekivati da će CT aparat ponovo proraditi do kraja janura meseca, ali se zbog nedostatka novca još uvek ne zna kada će magnetna rezonanca biti u funkciji.

“Krajem septembra prošle godine smo se obratili Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, sa hitnim zahtevom za finansiranje nabavke potrošnog dela CT cevi za aparat, a nakon odobrenih sredstava je pokrenuta javna nabavka, potpisan je ugovor sa Dženeral Elektrikom (General Electric) i do kraja meseca će ovaj aparat početi sa radom”, rekao je Bićanin agenciji Beta.

On je dodao da je krajem oktobra prošle godine subotička Opšta bolnica zatražila sredstva za servisiranje magnetne rezonance u iznosu od 75 hiljada evra na godišnjem nivou, međutim, zbog nedostatka novca, bolnica nije dobila sredstva za održavanje ovog aparata.

Prema njegovim rečima, zbog nedostatka struje, krajem prošle godine pokvarila se i računarska jedinica koja za ovakav kompjuter košta oko 10 hiljada evra.

CT aparat u Opštoj bolnici u Subotici ne radi od septembra, a magnetna rezonanca od kraja prošle godine.

Prošle godine je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju obezbedio 20 miliona dinara koliko je bilo neophodno za početak funkcionisanja magnetne rezonance u Subotici, koja je početkom maja prošle godine dopremljena sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!