Direktor Agencije za zdravlje Austrije: Broj zaraženih na Balkanu je deset puta veći

Zemlje Zapadnog Balkana austrijski zvaničnici i dalje smatraju rizičnim zemljama zbog velikog broja novih infekcija zbog čega je i dalje na snazi zabrana ulaska iz ovih zemalja u Austriju

28. jul 2020

Direktor Agencije za zdravlje i sigurnost hrane Austrije (AGES) Franz Allerberger upozorio je da su zvanične brojke o broju zaraženih koronavirusom na Blakanu u stvarnosti „do deset puta veće“ od prikazanih.
Allerberger, kako javlja Heute, ne vjeruje službenim podacima o epidemiloškom stanju na Balkanu, tvrdeći da su brojke mnogo veće.

On pretpostavlja da u zemljama kao što su Bugarska i Kosovo stopa infekcije doseže 50 posto.

„Stanovništvo Wuhana ili Ischgla imalo je ovu vrijednost“, izjavio je direktor AGES-a za APA asocijaciju.

Prema podacima Complexity Science Huba (CSH) iz Beča, nešto manje od 10.400 zaraženih je registrovano u Bugarskoj, 45.000 u Rumuniji, 23.700 u Srbiji, više od 10.000 u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, 7.100 na Kosovu, 4.800 u Albaniji i 2.800 u Crnoj Gori.

Austrijska vlada nedavno je izdala upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana, s obzirom na otvaranje granica i praznike. Upozorenja se odnose na Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Zemlje Zapadnog Balkana austrijski zvaničnici i dalje smatraju rizičnim zemljama zbog velikog broja novih infekcija zbog čega je i dalje na snazi zabrana ulaska iz ovih zemalja u Austriju.

Podsjetimo da u skladu s novom odlukom Austrije državljani BiH s prebivalištem u Austriji mogu preći austrijsku granicu uz negativan PCR test. Ukoliko testiranje u inozemstvu nije moguće, PCR test se može uraditi i u Austriji u roku od 48 sati o trošku putnika.

(Klix)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga