Direkotr Unicefa: Ulaganje u decu treba da bude strateška investicija Srbije

U najranijem detinjstvu, od rođenja do treće godine, postavljaju se temelji za životne uspehe, zdravlje i blagostanje

30. avg 2016

Direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lo (Michel Saint-Lot) izjavio je danas u Novom Sadu da je ulaganje u decu najznačajnija strateška investicija u Srbiju.

“Ulaganje u decu je važno jer je stvaranje bolje budućnosti za decu Srbije najznačajnija strateška investicija koja može da se napravi i predstavlja najznačajniju investiciju za svaku državu,“ rekao je Sen-Lo prilikom posete novoopremljenom razvojnom savetovalištu u Domu zdravlja Novi Sad.

Podsetio je da su naučna istraživanja pokazala da svako dete, bez obzira na to sa kakvim izazovima zakorači u život, može da ostvari svoje pune potencijale, ako uz ljubav, pravilnu negu i brigu svojih roditelja ili staratelja dobije i podršku kroz pravovremenu i adekvatnu stručnu pomoć, kroz usluge u zajednici u kojoj živi sa svojom porodicom.

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije Vesna Kneginjić kazala je da su razvojna savetovališta važna jer rano prepoznavanje razvojnih rizika i odstupanja i rane intervencije mogu u velikoj meri da nadoknade kašnjenje u razvoju dece i spreče dugotrajne posledice rizika kojima su deca izložena.

Direktorica za komunikacije kompanije Nordeus Marija Beslać kazala je da se u najranijem detinjstvu, od rođenja do treće godine, postavljaju temelji za životne uspehe, zdravlje i blagostanje, a propusti u brizi i stimulaciji razvoja deteta u ovom periodu ostavljaju dugoročne posledice koje se kasnije ne mogu u potpunosti nadoknaditi.

Savetovalište je opremljeno u okviru programa za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu „Za svako dete najbolji početak“, koji realizuju Unicef, Ministarstvo zdravlja i partneri.

Razvojna savetovališta su opremljena nameštajem po meri dece i didaktičkim materijalima, koji služe za procenu i podsticanje razvoja različitih veština kod deteta.

Roditelji mogu da vide i nauče, na konkretnom primeru, kako da korisne i zabavne aktivnosti sa decom ponove kod kuće, čime se smanjuje stres kod roditelja i pomaže im se da uživaju u stimulaciji razvoja svoje dece.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga