Dio Vukovaraca dvojezičnim plakatima odgovorio na nacionalizam

Plakati, kažu u Inicijativi mladih za ljudska prava, nose poruke 'Ja sam promjena', 'Ja sam vitalni nacionalni interes' i 'Javljam se za riječ' na latiničnom i ćiriličnom pismu

07. sep 2013

Anonimna grupa građana sinoć je Sotin te frekventne lokacije u Vukovaru i Borovu Naselju oblijepila dvojezičnim plakatima kao reakciju na nacionalističke poruke koje dolaze iz Vukovara posljednjih dana nakon postavljanja dvojezičnih ploča na institucije, priopćili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Plakati, kažu u Inicijativi mladih za ljudska prava, nose poruke ‘Ja sam promjena’, ‘Ja sam vitalni nacionalni interes’ i ‘Javljam se za riječ’ na latiničnom i ćiriličnom pismu.

‘Ovom su akcijom željeli odaslati sliku vrlo drugačiju od one koja trenutno dolazi iz Vukovara, aludirajući na postojanje ‘tihe većine’ koja ne koristi i ne podržava korištenje političkih situacija poput ove s postavljanjem dvojezičnih ploča za buđenje nacionalizma i sukoba. Grupa je akciju provela i s nastojanjem da skrene pažnju na činjenicu kako je trenutna situacija u Vukovaru produkt površno i pogrešno vođene politike koja u nedovoljnoj mjeri radi na pomirenju i suočavanju s prošlošću na adekvatan način. Naime segregiranjem djece od najranije dobi u vrtićima i školama s obzirom na etničku pripadnost, podučavanje različite povijesti te izlaganje nacionalizmu koji promiče glasna manjina i njihovi gosti iz drugih mjesta izravno otežava izgradnju zajednice temeljene na vrijednostima uzajamnog uvažavanja i ljudskih prava’, kažu u Inicijativi mladih za ljudska prava.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga