Dinkićeva koža važnija od finansiranja Vojvodine

Pitanje finansiranja Vojvodine moralo je biti regulisano do 1. januara 2008. godine!

23. jul 2013

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, čuveni „borac“ za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije, otkazao je svoje učešće na sastanku radne grupe za izradu Nacrta zakona o finansiranju Vojvodine. Pogađate, opet postoje viši prioriteti od Vojvodine, a ovaj put viši prioritet je ni manje ni više nego – koža Mlađana Dinkića, koja je ugrožena u najavljenoj rekonstrukciji Vlade Srbije.

U šturom saopštenju iz ursovskog ministarstva, javnost je obaveštena da je sastanak o finansiranju Vojvodine odložen, a ka’ će biti zakazan novi, naravno, ne zna se.

Podsećamo, još prošle jeseni Vlada Srbije obećala je da će Zakon o finansiranju Vojvodine biti usvojen u Skupštini Srbije u prvoj polovini godine. Koliko nas matematika služi, već smo debelo zagazili u drugu polovinu godine, a radna grupa nije održala ni prvi sastanak.

U aprilu mesecu sastanak je takođe otkazan, kako je tada obrazloženo, „zbog aktuelne političke situacije“. Povod je bio „veleizdajnički“ Predlog o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koji je bila podnela pokrajinska vlada, a zbog kojeg je pokrajinska opozicija pokušala organizovati reprizu jogurt-revolucije. Tada se čuo i otvoreni poziv na linč Bojana Pajtića.

Priča o regulisanju prihoda Vojvodine oteže se već pet godina, a za to vreme republičke vlasti neprestano zakidaju pokrajinu za novac. U tome je najdalje otišla sadašnja Vlada Srbije, koja je donela i set poreskih zakona, kojima je pokrajini skraćen ionako mršav budžet. Propao je i pompezno najavljivani projekat izgradnje tunela kroz Frušku goru i spajanja Novog Sada sa autoputem Beograd-Zagreb.

Ako nekoga od „nadležnih“ u ovoj drzavi uopšte to zanima, prema Ustavnom zakonu pitanje finansiranja Vojvodine moralo je da se definiše do 1. januara 2008. godine!

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga