Dinkić: Udvostručiti agrarni budžet

Prema Dinkićevim rečima, poljoprivredu Srbije treba učiniti konkurentnom

30. apr 2012

Jedna od tri stvari na kojima će Ujedinjeni regioni insistirati prilikom formiranja nove vlade biće udvostručavanje agrarnog budžeta – izjavio je lider URS-a Mlađan Dinkić, dodajući da je potrebno izraditi i dugoročnu agrarnu politiku. – Uposlednjih pet-šest godina su na čelu resora poljoprivrede iz redova Demokratske stranke bile tri osobe i sva trojica su vodila različitu politiku. To je fatalna greška. Trebalo bi doneti zakon o subvencionisanju poljoprivrede koji važi bar pet godina. Taj zakon posle ne bi mogao da se poništi različitim odlukama vlade. Poljoprivrednicima je potrebna sigurnost i izvesnost – rekao je Dinkić u intervjuu za „Mađar so“.

Prema Dinkićevim rečima, poljoprivredu Srbije treba učiniti konkurentnom, a za to je potrebno ponovno aktiviranje mehanizma nepovratnih subvencija za investicije. – Zahvaljujući takvim subvencijama u Subotici je ranije izgrađeno i više hladnjača za skladištenje jabuka, a kao rezultat toga danas se iz okoline Subotice u Rusiju  izveze šest puta više jabuka nego ranije. Trećinu dvostruko većeg agrarnog budžeta trebalo bi predvideti isključivo za podršku investicija. Bez toga poljoprivreda Srbije ni nadalje ne može da konkuriše drugim zemljama. Nepovratne subvencije treba da budu stalnog karaktera. Ne može se nastaviti sa time da se pojavi jedan konkurs, na koji se može prijavljivati samo mesec-dva dana i na kraju podršku dobije onaj ko ima neke veze u ministarstvu. Mislim da bi bilo važno da poljoprivrednici u dan znaju kada mogu da računaju na subvencije i da tog dana i dobiju novac – naveo je Dinkić.

Sagovornik „Mađar so“-a ocenio je i da je sistem subvencija koje se dodeljuju na osnovu površine zemljišta dobar, ali je dodao da bi bilo važno da se one dele na osnovu obrađenih površina „jer inače može biti ogromnih zloupotreba“. – Obavešteni smo da se dešava da neki prijavljuju fiktivno zemljište, podignu subvencije, a onda ni ne obrađuju zemlju – kazao je Dinkić i precizirao da treba pronaći način za kontrolu.

 

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga