Dinkić traži izbore u Beogradu i Vojvodini

Na prvoj izbornoj skupštini URS, Mlađan Dinkić je rekao da Beograd i Vojvodina više nisu "motor razvoja" zemlje kao nekada, zbog čega je neophodno raspisati prevremene izbore u pokrajini i Beogradu

19. maj 2013

Kandidat za predsednika novoosnovane stranke Ujedinjeni regioni Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da su neophodni vanredni izbori u Beogradu i Vojvodini, gde je na vlasti Demokratska stranka.

Dinkić je pozvao sve „razočarane“ članove Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije da priđu Ujedinjenim regionima Srbije koji su prerasli u političku stranku.

Na prvoj izbornoj skupštini URS u beogradskom Sava centru, Dinkić, ministar finansija, rekao je danas da Beograd i Vojvodina više nisu „motor razvoja“ zemlje kao nekada, zbog čega je neophodno raspisati prevremene izbore u pokrajini i Beogradu.

Dinkić, ministar finansija i privrede, rekao je da Srbija mora da promeni Ustav i smanji broj poslanika u Skupštini, kojih sada ima 250.

Predložio je i uvođenje Veća regiona u Skupštinu Srbije čije bi članove direktno birali građani. Založio se da građani direktno biraju i gradonačelnike i predsednike opština u Srbiji.

„To je jedini način da se čuje glas svih gradova, opština i regiona“, rekao je on.

Dinkić je rekao da che URS do juna izaći sa razvojnim planovima za svaki region u Srbiji.

„U Vojvodini umesto da se pokreću krupni regionalni projekti, započinju se sitni, kao što je krečenje zgrada, što je posao lokalne vlasti“, rekao je on i dodao da će razvojni plan za Vojvodinu obuhvatiti izgradnju regionalnog autoputa od Sombora do „Evropskog koridora 10“ – autoputa E-75.

Po njegovim rečima, sličan regionalni autoput treba da „dobije“ i Zrenjanin.

Govoreći o situaciji u Beogradu, Dinkić je rekao da su mnogi projketi, poput izgradnje mosta na Savi kod Ade ciganlije, dogovoreni u vreme mandata Nenada Bogdanovića.

„U Beogradu nema organizovanog saobraćaja, nema razvijene informacione tehnologije, a nisu rešeni ni komunalni problemi i to sve treba menjati“, rekao je on.

Govoreći o planovima URS, Dinkić je rekao da je na jugu Srbije potrebno razvijati „laku i automobilsku industriju“, i da je potrebno ulagati u povrtarstvo i voćarstvo.

„FIAT je preporodio Kragujevac i niko ne može da me ubedi da tako nešto ne može da se dogodi i u ostalim regionima“, rekao je Dinkić.

Za istočnu Srbiju Dinkić je predložio razvoj turizma, a za zapadnu Srbiju predvideo je posebne planove za Mačvu, Sandžak, Podrinje i Zlatibor.

Dinkić je rekao da i u Zapadnoj Srbiji treba izgraditi autoput.

Kao najvažniji cilj svoje stranke naveo je zapošljavanje mladih i otvaranje radnih mesta.

„Uveli smo ‘nultu toleranciju’ u borbi protiv kriminala i korupcije. Planiram da predložim i ‘nultu toleranciju’ za finansijsku nedisciplinu, ali moramo uvesti ‘nultu toleranciju’ i za birokratiju. Ako se čeka više od stotinu dana za dobijanje dozvola, mi ne možemo da iskoristimo potencijalne investitore“, rekao je Dinkić.

Na izbornoj skupštini Ujedinjenih regiona Srbije koji su postali politička stranka, danas se biraju predsednik, zamenik predsednika i drugi organi.

Pokret URS formiran je pre tri godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga