Dinkić naljutio ligaše

Liga socijaldemokrata Vojvodine osporava ministru Mlađanu Dinkiću, koji je i predsednik G17 plus, “da se predst…

13. mar 2009

mladjan-dinkic.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine osporava ministru Mlađanu Dinkiću, koji je i predsednik G17 plus, “da se predstavlja kao borac za Vojvodinu”, zbog njegove najnovije izjave o solidarnoj raspodeli novca od prodaje NIS-a. S druge strane, iz G17 plus zameraju LSV da se postavlja kao branilac interesa Vojvodine, a da zapravo na ovaj način vodi računa “isključivo o svojim interesima”. “Teret krize moraju snositi svi podjednako, i u teškim vremenima razvijeni regioni moraju da pomažu manje razvijene”, poručuju iz G17 plus.

Liga je juče saopštila da najoštrije osuđuje izjavu ministra Dinkića da bi Vojvodina mogla da bude solidarna i da od 200 miliona evra od prodaje NIS-a finansira Koridor 10 na severu i preuzme deo budžetskih izdataka u zdravstvu, prosveti i socijalnim institucijama.

“Prodaja NIS-a je bolna rana koja nikada neće zarasti”, saopštila je LSV, uz komentar da je kompanija “poklonjena bez pitanja Rusima za tričavih 400 miliona evra” i podsećanje na odluku da se od toga Vojvodini da 90 odsto, ili 360 miliona evra, kako bi se ispunila ustavna obaveza po kojoj joj pripada sedam odsto (republičkog) budžeta.

“Pri tom, od tih sedam odsto, samo za plate u obrazovanju je predviđeno već oko trećine, a od spomenutih 360, Vojvodina je dobila 200 miliona, dok će preostalih 160 biti isplaćeno u skladu s prenosom nadležnosti”, kaže LSV.

Tu stranku “ne čudi” ministrov stav, jer je “upravo Dinkić bio protiv toga da Vojvodini uopšte pripadne 90 odsto novca od NIS-a, upravo je on sredinom decembra vikao da je to nepošteno”.

Podsetimo da se Dinkić, u čijoj je nadležnosti da brine o (ravnomernom) regionalnom razvoju, tada usprotivio tome da Vojvodini pripadne 90 odsto od prodaje NIS-a, ali je to, uoči jednog predavanja studentima ekonomije u Novom Sadu, obrazložio time da za 90 odsto nema zakonskog osnova, jer Zakon o privatizaciji govori o zadržavanju 50 procenata pri prodaji preduzeća s teritorije Pokrajine. Kako su vojvođansko namirenje od 90 odsto dogovorili predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i republički premijer Mirko Cvetković, ni u krugu Demokratske stranke nisu blagonaklono gledali na Dinkićevu izjavu, kome je Pajtić poručio da Srbija ima samo jednog premijera, a ne nekoliko.

U LSV-u misle da i jedna i druga izjava pokazuju kako Dinkić doživljava Vojvodinu i da je on time “definitivno izgubio pravo da se dalje predstavlja kao borac za Vojvodinu”, jer ga “očito ne zanima činjenica da su u Vojvodini plate i penzije manje nego u Beogradu, da mnogi Vojvođani nemaju pitku vodu, da su putevi loši, a nezaposlenost velika”.

O tome kako će se trošiti novac od NIS-a za sada nema preciznih podataka, sem ranijeg obećanja iz vrha vojvođanske vlasti da novac neće ići u plate i slične rashode, već u kapitalne projekte.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga