- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dinkić: Bez politizacije dijalogom rešiti pitanje Statuta

Predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić izjavio je danas da ne treba vršiti politizaciju oko Statuta Vojvodine i pozvao sve političke aktere da se taj problem reši dijalogom.
„Vidim tendenciju javnosti da se oko tog pitanja podiže velika tišina iako za tim nema potrebe. Apelujem na sve da se to pitanje razmatra kroz dijalog. Vojvodina jeste istorijska autonomija a ukoliko postoji neko nerazumevanje oko samog teksta Statuta pozivam predlagače da to razjasne“, rekao je Dinkić na sednici Glavnog odbora stranke.
Kako je naveo, takođe treba otvoriti javnu raspravu o zakonu o prenosu nadležnosti.
Dinkić je istakao da rešenje problema jeste u intenziviranju dijaloga i izrazio očekivanje da će do toga doći u narednom periodu.
„Oko ovoga ne treba vršiti politizaciju i ja čak u nekim izjavama opozicionih lidera ne vidim dobru nameru već samo želju da ispolitizuju taj slučaj iako za tim nema potrebe“, istakao je on dodajući da je potpuno jasno da ako smo imali istorijski nasleđenu autonomiju Vojvodine ona mora ostati i na dalje.
Predsednik G17 Plus je kazao i da ne treba dizati tenzije već u relaksiranoj i pozitivnoj atmosferi razjasiti sporna pitanja i podsetio da su Demokratska stranka i G17 Plus podržale donošenje Statuta u Skupštini Vojvodine.
„Treba da razgovaramo sa svima, uključujući i crkvu. Svi činioci u društvu treba da budu uključeni“, istakao je Dinkić koji je i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja.
Sinod Srpske pravoslavne crkve je poslao pismo predsedniku i premijeru Srbije i predsednici Skupštine u kojem je pozvao poslanike da uskrate podršku predlogu Statuta Vojvodine.
Pored opozicionih stranaka protiv Statuta će glasati i Socijalističke partije Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!