Dimničarina nije prošla u Zrenjaninu

Kakva će reakcija građana Novog Sada biti kada dobiju julski račun Informatike, na kom će biti obračunata i ova usluga?

04. juna 2013

Građani Zrenjanina bili su u obavezi da mesec dana 2009. plaćaju dimničarske usluge, bez obzira na to da li imaju dimnjak ili ne, ali je odluka gradskih vlasti proglašena nezakonitom, pa je Skupština grada brže-bolje povukla odluku.

Naime, dimničarski namet koji je uzbunio Zrenjanince, građani su bili u obavezi da plaćaju tokom leta preko računa objedinjene naplate sa ostalim komunalnim uslugama. Samo par meseci nakon uvođenja, odlukom Skupštine grada dimničarina više nije bila obavezna komunalna usluga i prešla je, kako je tada rečeno, u oblast „dobrovoljne individualne potrošnje na tržišnom principu“. Kao razlog za ukidanje nameta, predstavnici grada su naveli negativne reakcije građana.

Da su i građani Novog Sada „na nož“ dočekali odluku gradskih vlasti da od 1. jula moraju da plaćaju dimničarske usluge, bez obzira na to da li imaju dimnjak ili ne, već u startu je evidentno. Za samo nekoliko sati ova vest je na novosadskom informativnom portalu izazvala pravu lavinu negativnih komentara, pa se može pretpostaviti kakva će reakcija građana biti kada dobiju julski račun Informatike, na kom će biti obračunata i ova usluga, osim ukoliko u međuvremenu Grad od toga ne odustane.

Uvođenje ovakvog nameta u Novom Sadu moglo bi stvoriti još veću pometnju nego u Zrenjaninu. Naime, u ovom banatskom gradu preko 50.000 korisnika, računajući i stanare višespratnica gde nema dimnjaka i gde radijatori zagrevaju stanove, bili su obavezi da plaćaju dimničarinu. U Novom Sadu korisnika usluga Informatike mnogo je više, a sudeći prema prvim reakcijama na mnogim zgradama, posebno onim koje su izgrađene poslednjih godina, investitori nisu ni uzidali.

Drugi veliki problem u Zrenjaninu nastao je nakon povlačenja odluke o naplati dimničarine, jer je na računu Direkcije za izgradnju grada, koja prikuplja novac od objedinjene naplate, ostalo 2,6 miliona dinara koji građanima nikada nisu vraćeni, iako su nezakonito naplaćeni. Da zlo bude gore po građane, Direkcija je taj novac prebacila na račun privatnog preduzeća „Dimničar“ koje je u Zrenjaninu obavljalo usluge čišćenja dimnjaka.

Ovaj račun za građane Zrenjanina je mesečno iznosio 118 dinara (sa PDV-om), dok bi u Novom Sadu naknada trebala da iznosi dinar po kvadratnom metru stambenog prostora. Za razliku od privatnog preduzeća koje je ovu „uslugu“” na sreću Zrenjaninaca obavljalo svega mesec dana, u Novom Sadu bi posao trebao da bude poveren JKP “Stan”, što je dodatno ražestilo čitaoce sajta Radija 021.

Ali ovo nije jedini namet koji je u Zrenjaninu izazvao buru negodovanja i polemiku tamošnje javnosti. Početkom novog milenijuma gradske vlasti bile su uvele i naplatu takozvane „vazdušarine“, a ovaj račun građane je stajao nekoliko desetina dinara mesečno. Mnogi su uporno odbijali da ga plaćaju, a onda je sve dileme odagnao Ustavni sud koji je ovu vrstu nameta proglasio neustavnim. Na sličan način opekao se i Novi Sad odlukom da zabrani prodaju alkoholnih pića u prodavnicama od 23 sata do 6 sati ujutru i naplatom naknade za održavanje video nadzora u gradu. Obe odluke poništio je Ustavni sud, ali izgleda to nikom nije bilo na nauk.

Vučević: Dimničarina kao obaveza, a ne za punjenje budžeta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da odluka gradske skupštine prema kojoj će Novosađani od 1. jula plaćati „dimničarinu“ nije motivisana dodatnim punjenjem gradskog budžeta već obavezom održavanja sistema dimnjaka i odžaka

„Grad Novi Sad već nekoliko godina nema firmu koja se bavi dimničarskim uslugama i određene stručne službe su nam ukazale da je Grad potpuno zapostavio ovaj sistem. Morali smo da donesemo Odluku, koja nije popularna, ali je potrebna“, naveo je Vučević u saopštenju za javnost.

Dodao je da sve stambene zgrade i kuće imaju dimnjake i ventilacione otvore, koji se moraju održavati da ne bi došlo do požara.

Prema njegovim rečima, cena od jednog dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, koliko će iznositi „dimničarina“, jeste „najniža moguća“.

„Važno je napomenuti da ovaj trošak Novosađana ne puni budžet Grada, već obezbeđuje komunalnu delatnost koja je u nadležnosti Grada i za koju Grad odgovara“, poručio je Vučević.

On je naveo da skupštinska odluka proizlazi iz Zakona o komunalnoj delatnosti, koji navodi da su dimničarske usluge komunalna delatnost koja je u nadležnosti lokalne samouprave.

Odlukom Skupštine grada, ova delatnost je poverena Javnom komunalnom preduzeću „Stan“, a u cenu od jednog dinara po kvadratu ne ulazi i vanredno čišćenje dimnjaka.

(Autonomija/021) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga