Dimitrov: Makedonija nije učestvovala u obavještajnom djelovanju protiv Srbije

Makedonski ministar je rekao da ukoliko postoje bilo kakvi nesporazumi da je direktan razgovor i dijalog način da se situacija relaksira

22. avg 2017

Vlada Republike Makedonije niti je imala namjeru, niti je izdavala naredbu ili instrukcije, niti je izvodila obavještajano djelovanje protiv ili na štetu bilo koje susjedne zemlje uključujući i Srbije, izjavio je u utorak na press konefrenciji ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

On je rekao da instutucije države rade u skladu sa zakonom na zaštiti ustavnog poretka i građana Republike Makedonije.

„Veki broj ljudi u ovoj vladi osjetio je lično posljedice nezakonitog prisluškivanja i dobro zna šta to znači. Suština pristupa u radu ove vlade je rješavanje regionalnih problema koji postoje, a ne stvarnje novih. To je politika otvorenih vrata za rješenja, na nov, konstruktivan i otvoren način prema susjedima i unapređivanju dobrosusjedskih odnosa, saradnje i partnerstva sa drugim zemljama u okruženju“, rekao je Dimitrov.

Makedonski ministar je rekao da ukoliko postoje bilo kakvi nesporazumi da je direktan razgovor i dijalog način da se situacija relaksira.

Dimitrov je rekao da je odmah nakon što je dobio notu od ambasade Republike Srbije, kao ministar vanjskih poslova pokušao da stupi u kontakt sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem ali da nije uspio da ga dobije, kao i da su juče takav razgovor zatražili preko makedonske ambasade u Beogradu, ali da je druga strana najavila takav razgovor sa Dačićem najvjerovatnije za sjutra.

Srbija je iz ambasade u Skoplju povukla osoblje na konsultacije, a predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je to učinjeno jer su nadležni organi pružili dokaze o ofanzivnom obavještajnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da očekuje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i da ne postoji opasnost od prekidanja diplomatskih odnosa Srbije i Makedonije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga