Dimitrije Boarov dobitnik Februarske nagrade Novog Sada

Novinar i publicista Dimitrije Boarov dobitnik je Februarske nagrade grada Novog Sada za 2008. godinu, odlučeno je n…

12. jan 2009

gradskakuca.jpgNovinar i publicista Dimitrije Boarov dobitnik je Februarske nagrade grada Novog Sada za 2008. godinu, odlučeno je na današnjem zasedanju Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu Skupštine grada.
Boarova je za nagradu predložilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a tu odluku trebalo bi da verifikuju odbornici Skupštine grada na sledećoj svečanoj sednici koja bi, prema rečima čelnika gradske uprave, trebalo da bude uskoro zakazana.
Za Boarova stručnjaci tvrde da je najbolji i najuticajniji ekonomski novinar u zemlji, „koji vidi kroz neprozirno i ukazuje nam šta se zapravo nalazi iza počesto veoma tamnih zavesa tranzicionih procesa i mehanizama“, izavio je predsednik Komisije Božidar Protić.
Dimitrije Boarov rođen je 1946. godine u Bečeju. Po obrazovanju je diplimirani pravnik, a u novinarstvo je ušao preko „Indeksa“, lista novosadskih studenata, burne 1968. godine.
Profesionalnu novinarsku karijeru počeo je u beogradskom nedeljniku „Ekonomska politika“ 1971. godine, a u Televiziji Novi Sad radio je od 1974. do 1989. godine, kada je postao dobitnik nagrade zagrebačkog „Privrednog vjesnika“.
Jedan je od deset osnivača beogradskog nedeljnika „Vreme“ 1990. godine. Između 1996. i 1998. godine bio je zamenik glavnog urednika „Naše Borbe“, a posle zabrane objavljivanja tog lista, vratio se u „Vreme“.
Za višeg predavača na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu izabran je 2006. godine.
Dimitrije Boarov je autor i knjiga „Apostoli srpskih finansija“ i „Doktor Laza Paču, legenda srpskih finansija“.
Februarska nagrada ustanovljena je 1998. godine, a dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada, koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije grada i jedinstva svih njegovih građana, aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Novog Sada, za doprinose u kulturi, umetnosti, književnim delima izučavanju istorijske građe i naučno- istraživačke delatnosti.
Dodeljuje se povodom Dana grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.
Laureata očekuje skulptura goluba u bronzi, autorsko delo akademskog umetnika vajara Andreja Vasiljevića i 85.000 dinara.
Neki od dosadašnjih dobitnika najvišeg gradskog priznanja su književnik akademik Aleksandar Tišma, kardiohirurg prof. dr Ninoslav Radovanović, kantautor i ambasador dobre volje Đorđe Balašević, glumica Mira Banjac, slikar Mića Mihajlović, istoričar, pedagog i akademik Slavko Gavrilović i književnik Laslo Vegel.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga