Đilas preživeo, rasprava trajala 12 sati

Tadić izgubio i delio lekcije

18. jan 2014

Glavni odbor Demokratske stranke prihvatio je večeras iza ponoći izveštaj o radu koji je podneo predsednik stranke Dragan Đilas. Za izvešaj su glasala 274 člana GO, protiv je bilo 127, a uzdržanih 10.

Glasanje o izveštaju šefa demokrata na sednici GO, počelo je pre ponoći, a članovi GO su se izjašnjavali prozivkom. Sednica Glavnog odbora u Master centru Novosadskog sajma počela je 12.30, a završila se nešto pre jedan sat iza ponoći. U raspravi je učestvovao 71 član Glavnog odbora, a obeležila ju je oštra polemika između pristalica Dragana Đilasa i pristalica Borisa Tadića.

„Za“ su između ostalih glasali Dragoljub Mićunović, Vida Ognjenović, Dragan Šutanovac, Gordana Čomić, a „protiv“ Boris Tadić, Jelena Trivan, kao i bivši ministri Slobodan Milosavljević i Snežana Malović.

Sednica je završena obraćanjem predsednika stranke Dragana Đilasa i replikom počasnog predsednika Borisa Tadića.

Đilas je u završnoj reči naveo da je ponosan na današnju raspravu i dodao da će se povući s mesta predsednika partije ako ne bude izglasan njegov izveštaj.

„Voleo bih da mi date poverenje i da zajedništvom sprovedemo politku stranke u kampanji za beogradske izbore“, rekao je Đilas, a preneli su agenciji Beta izvori iz DS.

Đilas je rekao da, ako Aleksandar Vučić zakaže vanredne parlamenarne izbore, ostaje optimista kada je rezultat DS u pitanju. Dodao je da prihvata i ceni kritike koje je danas čuo, iako je očekivao podršku svih. On je ocenio da se DS i dalje deli i dodao da on ipak veruje u jedinstvo.

Boris Tadić je poručio da se „ne gura“ da bude predsednik DS i nosilac liste jer je to već bio.

„Ne umeš, Dragane, da vodiš stranku, rezultat se meri, politika je brutalna stvar. Dragane Đilase ti nemaš poltiku, što znači da ni stranka nema poltiku. Moj predlog je da se povučeš, jer bi to bilo korisno i fer. Kažem ti da to učiniš na vreme da ne propadneš na izborima“, rekao je Tadić.

DS ima 160 odbora, ali je funkcionalno 130 i svi imaju predstavnike u Glavnom odboru, koji ima 481 člana. Sednici je tokom dana prisustvovalo 440 članova GO.

Đilas pozvao na jedinstvo DS-a i poručio da nema saradnje sa SNS

DS

Sala je bila puna do kraja večeri

“Očekujem da danas donesemo odluku koji je pravac razvoja stranke i šta ćemo raditi. I da se svi toga držimo. Ne moramo svi da se međusobno volimo, ali moramo da pokažemo da smo jedinstveni. Očekujem od Glavnog odbora da donese takve stavove”, rekao je Đilas na sednici GO DS u Novom Sadu.

On je poručio da ne vodi DS koji će biti podrška “takozvanom reformatoru” Aleksandru Vučiću, već vodi stranku jer veruje da DS može da pobedi Aleksandra Vučića i SNS i da vodi državu. “To je Demokratska stranka koju želim da vodim, samo takvu i nijednu drugu”, poručio je Đilas.

On je podsetio da je Glavni odbor DS pre mesec dana govorio o tome da stranka treba da se koncentriše na beogradske izbore kako bismo ostvarili najbolji mogući rezultat i ocenio da su neki zaboravili te zaključke. “Kroz te izbore gledaće se i uspešnost mene kao predsednika stranke. Ako rezultat ne bude dobar, onda ćemo se o tome izjasniti”, kazao je Đilas.

Dodao je da je podržao sam inicijativu potpredsednika DS Bojana Pajtića da se sačuva jedinstvo DS, ali ne jedinstvo oko predsednika, već oko politike. “Pre četiri meseca doneli smo odluku da nema saradnje sa SNS. Da li ste se učlanili u DS da biste sprovodili politiku koja se zasniva na hajci i harangi političkih protivnika. Da li ste se učlanili u DS da biste podržali politiku u kojoj će oni koji misle drugačije biti proganjani. Sa ljudima koji rade takve stvari, koji su zemlju zadužili za pet milijardi, koji planiraju da otpuste 60.000 radnika – da li zaista mislite da sa takvima možemo da sarađujemo”, naveo je Đilas.

On je ocenio da je u Srbiji na sceni “puzajuća diktatura”. “Ne gleda se politika na rečima, nego na delima. Kada hapsite ljude, kidnapujete, prebijate, pritiskate medije, to nije politika”, rekao je Đilas. Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji “priča bajke”, a zemlja propada. “Jedino DS to može da zaustavi. Treba da kažemo ne zakonu o radu, ne otpuštanjima, treba da imamo zaista socijaldemokratsku politiku”, poručio je Đilas.

On je ocenio da je rukovodstvo stranke uspelo da očuva jedinstvo DS u vreme kada je bila napadana od svih, uz želju mnogih da DS prestane da postoji. “Ovo nije obična sednica GO, i mi smo toga svesni. Ja ću tražiti podršku za svoj rad i rad rukovodstva stranke. Očekujem od vas da se izjasnite ne samo o mom radu, nego i o tome da li smo spremni da za ideale, viziju, želju nešto i žrtvujemo. Da se izjasnimo o tome kako želimo da DS izgleda”, rekao je Đilas.

Tadić pozvao članove GO DS da uskrate podršku Đilasu

Boris Tadic

Boris Tadić: „Sve sam vas držao pod pazuhom!“

Počasni predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić pozvao je danas članove Glavnog odbora da ne usvoje izveštaj o radu predsednika stranke Dragana Đilasa.

Tadić je na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora DS rekao da Đilas danas praktično i nije govorio o svome radu u proteklom periodu i pozvao članove da zbog budućnosti stranke ne glasaju za taj izveštaj, preneli su agenciji Beta visoki izvori iz DS-a.

On je upozorio da će, ukoliko Đilas ostane na čelu stranke, u roku od tri do šest meseci pasti i Vlada Vojvodine. Prema njegovim rečima, to znači da će egzistencija zaposlenih u pokrajinskoj administraciji biti dovedena u pitanje.

Tadić je ocenio da je današnja sednica Glavnog odbora veoma, jer treba da se glasa o budućnosti stranke. “Ako je popularnost stranke na nivou od 10 odsto, onda treba da se zapitamo kakva nam je budućnost”, poručio je Tadić.

On je još rekao da se zbofg svoje finansijske situacije preselio id a sada živi “na selu”.

Pajtić: GO će usvojiti Đilasov izveštaj o radu

GO DS

Preživeo, uz Pajtićevu podršku

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da očekuje da će Glavni odbor stranke dvotrećinskom većinom usvojiti izveštaj o radu lidera stranke.

Pajtić je novinarima na sednici Glavnog odbora rekao da je njegovu inicijativu da se stranka posveti izborima u Beogradu a ne unutarstranačkim svađama potpisalo više od 320 članova Glavnog odbora, od 481, koliko ih ima.

On je rekao da tvrdnje nekih stranačkih kolega da više od 60 opštinskih i gradskih odbora insistira na smeni lidera stranke ne znače ništa, jer neki od tih odbora imaju samo po dva ili tri člana u Glavnom odboru. “Gradski odbori, kao što je novosadski, imaju 20 puta više predstavnika u ovom stranačkom telu. Podsećam da su se oni izjasnili da se ne raspravlja o kadrovskim promenama pre održavanja gradskih izbora u Beogradu”, rekao je Pajtić.

(Autonomija/Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga