Diklić: Istorijska šansa za dogovor radi interesa Makedonije

"Pitanje je da li će opozicija u Makedoniji ostati zaglibljena u balkanskom blatu ili će pokazati da stvari mogu da se reše i kada su na prvi pogled nerešive"

01. okt 2018

Na referendumu u Makedoniji nije se očekivala odluka o dogovoru sa Grčkom, već što jači argument za parlamentarnu debatu, a oni koji su glasali „ZA“ mogu da budu zadovoljni jer je procenat njih ogroman, ocenio je Radomir Diklić, bivši ambasador u Francuskoj i Belgiji u Danu uživo.

Na referendumu u Makedoniji o Dogovoru sa Grčkom glasalo je 666.743 građanina ili 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača, objavila je danas Državna Izborna komisija (DIK). Vladajuća koalicija tvrdi da niko na izborima u Makedoniji nije imao ovoliku podršku, i da se volja građana mora poštovati. Sa druge strane, opozicija tvrdi da je referendum poraz vlade Zorana Zaeva i da je narod odbacio dogovor sa Grčkom.

Diklić je ocenio da na referedumu nema pobednika, jer je to izjašnjavanje bilo samo jedan korak, a sada se stvari sele u parlament.

Cena pristanka na ustavne promene koju će tražiti opozicioni VMRO DPMNE sada će biti jako visoka, smatra Diklić, a da li će premijer Zoran Zaev hteti to da plati ili će biti parlamentranih izbora, to ćemo videti.

VMRO ima istorijsku šansu u regionu da pokaže da je moguć dogovor opozicije i većine kada je u pitanju interes države, kaže gost Dana uživo.

„Da li će biti spremni, to ćemo videti brzo. Ali kada bi se to desilo, svi političari iz regiona bi mogli da izvuku velike pouke. Mnogi od njih to ne bi uradili, imamo praksu koja traje godinama da dijaloga nema, a nacionalni interes postoji, a ovde bi moglo da ostane zabeleženo u istoriji Balkana, da se u slučaju Makedonije uspelo da se prevaziđu sitni partijski interesi radi državnog interesa“, kazao je Diklić.

Upitan o tome kako će sada reagovati opozicija, Diklić je rekao da je pitanje da li će oni ostati „zaglibljeni u balkanskom blatu“ ili će pokazati da stvari mogu da se reše i kada su na prvi pogled nerešive.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga