Digitalna biblioteka festivala MESS

Prva knjiga koju nudi je monografija autora Hidajeta Delića "Žene opkoljenog Sarajeva"

16. apr 2020

Festival MESS pokreće digitalnu biblioteku, a prva knjiga koju nudi je monografija autora Hidajeta Delića „Žene opkoljenog Sarajeva“.

Publikacija fotografija u formi monografije pokušaj je da se tematizuje uloga žene pod opsadom, te bi, prema navodima MESS-a, trebalo da bude primer, motivacija i inspiracija da se ta tema što dublje istražuje i da joj se dodeli mesto i pažnja koju zaslužuje u društvu i vremenu u kojem živimo. Osim fotografija na kojima su Sarajke, u knjizi se nalazi i poezija pesnikinja i književnica iz BiH, kao i odlomci tekstova iz knjige “2. maj 1992. Bio je lijep i sunčan dan…”, koje su pisale umetnice.

Reč je o dvojezičnoj knjizi – na bosanskom i na engleskom jeziku, a dostupna je ovde.

Hidajet Delić je kao fotoreporter svakodnevno beležio sve ono što se događalo u opsednutom gradu.

“Prosto ne postoji priča koja se ne bi mogla ispričati kroz njegov fotoarhiv. Gledajući te ratne fotografije složili smo se da bi najbolje bilo ispričati priču o Sarajkama. Naime, u svom tom užasu koji se, sa svakom novom fotografijom, ukazivao pred našim očima, gotovo da su nas zbunjivale žene. Izgledale su poput neke protivteže svemu tome. Istovremeno, u njihovim očima ste mogli pročitati suštinu cele priče o opsadi! Sve što želite, ili ne želite, da znate o opsadi možete videti u njihovom pogledu. Hidajet je, prisećajući se nekih od situacija, govorio kako su žene u periodu opsade uvek izgledale sređene, lepe i uredne i kao da su time prkosile situaciji u kojoj su se našle”, naveo je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković.

Digitalna MESS biblioteka pokrenuta je na profilima MESS-a na Fejsbuku i Issuu, u okviru kampanje #duringthisMESSmoveless, kao još jedan od onlajn kulturnih sadržaja koje MESS realizuje tokom krize povodom pandemije korona virusa.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga