Dežer: Za EU veoma važna izgradnja Žeželjevog mosta

EU finansira izgradnju mosta jer će on postati važan deo evropskog železničkog sistema

12. maja 2012

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da je izgradnja drumsko-železničkog mosta preko Dunava u Novom Sadu veoma važan deo Koridora 10 i zato EU sa 25 miliona evra finansira njegovu izgradnju.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije, Dežer je prilikom obilaska gradilišta novog Žeželjevog mosta obećao da će radovi na izgradnji biti gotovi do novembra sledeće godine, jer se poštovanjem rokova izgradnje otvara mogućnost da saobraćaj preko mosta što pre krene.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da Žeželjev most ima ogroman značaj za dalji razvoj privrede Vojvodine i povezivanje naše zemlje sa Evropom.

On je dodao da će Vlada Vojvodine i lokalna samouprava grada Novog Sada investirati u ovaj projekat 12 miliona evra.

„EU finansira njegovu izgradnju i sutra će voditi brigu o njemu, jer će on postati za njih važan deo železničkog sistema. Zbog svega toga veoma je važno da nastavimo započete poslove i da nastavimo put evropskih integracija“, rekao je Pajtić.

Izgradnju mosta obišao je i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić, koji je tom prilikom rekao da se izgradnjom mosta otvaraju nova radna mesta, stvaraju nove investicije i istovremeno doprinosi komunikaciji Srbije sa Evropom.

U delegaciji koja je obišla most bili su i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i generalni direktor „Železnica Srbije“ Milovan Marković.

Novi žeželjev most nalazi se nadomak montažno-demontažnog mosta i po svojoj konstrukciji biće jedan od modernih građevinskih konstrukcija.

U dužini od 474 metra, širini preko 30 metara, sa dve pešačko-biciklističke staze i dve drumske i železničke saobraćajnice biće veći i duži od mosta Slobode.

Stari Žeželjev most srušen je tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, kada su srušena i dva preostala mosta preko Dunava u Novom Sadu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga