Dežer: Potrebna jasna pravila u finansiranju medija

Ne može jedan operater koji dobija subvencije države ili opština na tržištu da se bori sa onima koji žive od prihoda na tržištu, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer

31. jul 2011

U Srbiji bi trebalo uvesti jasna pravila u finansiranje medija i garantovati fer konkurenciju, ukazao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert).
„Izvor finansiranja, bez obzira na to da li je reč o državi ili opštini, mora biti jasan i transparentan. Jer, ne možete narušavati konkurenciju na tržištu – govorimo o medijima kao industriji u tom smislu, a tu se mora garantovati fer kokurencija“, rekao je Dežer u intervjuu za EurAktiv i agenciju Beta.
„Ne može jedan operater koji dobija subvencije države ili opština na tržištu da se bori sa onima koji žive od prihoda na tržištu“, kazao je on.
Šef Delegacije EU je postavio i pitanje da li u Srbiji ima isuviše medija.
„Situacija u medijima je teška. Uvek pojednostavljeno kažem – imate 100 televizija, 200 radio stanica i 500 štampanih medija za stanovništvo od 7,5 miliona stanovnika. To je mnogo, i pitanje je kako je to održivo na tržištu“, rekao je Dežer.
Kada je reč o vlasništvu države u medijima, šef Delegacije EU je kazao da se u tom domenu moraju postaviti jasna pravila jer je reč o novcu poreskih obveznika.
„Ako želite javnog emitera, on mora da radi po utvrđenim veoma preciznim pravilima jer žive od pretplate poreskih obveznika. Koliko shvatam, problem kojim se treba pozabaviti je i procenat naplate pretplate. Svejedno, oni žive od javnog novca i moraju da pružaju javne usluge“, kazao je Dežer.
„Ukoliko imaju i komercijalne aktivnosti, one se moraju voditi u odvojenom transparentnom računovodstvenom sistemu koji je potrebno uspostaviti“, dodao je on.
„Drugo pitanje je da li želite lokalne i regionalne javne emitere. Tu se postavlja i pitanje manjina i manjinskih jezika, na koji način razliciti Saveti nacionalnih manjina mogu na tržištu da kupe vreme za svoje emisije i predstavljanje na jezicima manjina“, rekao je Dežer.
Kako je naveo, o svemu tome se mora voditi računa prilikom uređivanja ove oblasti, ali to ne znači da svaki nacionalni savet mora imati svoj medij, već da moraju da postoje jasna pravila za zakup medijskog prostora za sadržaje na jezicima manjina.
„Potrebna je i tehnološka promena. Sve je više internet medija i kablovskih operatera, a tu je i digitalizcija koja bi trebalo da se sprovede naredne godine u aprilu. Sve to će izazvati brojne promene“, kazao je Dežer i dodao da je ptorebno napraviti dobru strategiju koja će anticipirati promene i uspostaviti pravila za prilagođavanje medija na nove okolnosti.
„Morate napraviti dobru strategiju i anticipirati promene i potrebna  su jasna pravila prema kojima će se sprovoditi to restrukturiranje medija i prilagođavanje na novo okruženje“, kazao je Dežer, napomenuvši da se usvajanje strategije očekuje u septembru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga