Dežer: Položaj štampanih medija nije idealan

Šef Delegacije EU rekao da je položaj štampanih medija u Srbiji daleko od idealnog zbog ekonomske krize, ali da oni pokazuju vitalnost i sposobnost da se prilagode tržištu i novim tehnologijama

16. nov 2011

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da je položaj štampanih medija u Srbiji daleko od idealnog zbog ekonomske krize, ali da oni pokazuju vitalnost i sposobnost da se prilagode tržištu i novim tehnologijama.

Na Drugom pres medija samitu u beogradskom hotelu „Kontinental“, Dežer je rekao da mu je drago što se nije ostvario „crni scenario“ koji je predviđao da će internet zameniti štampane medije i dodao da oni „nisu blizu svoj kraja“.

Dežer je rekao da štampani mediji na tržistu beleže pad prihoda, ali da se tiraži ne smanjuju.

On je ocenio da postoji mnogo dnevnih novina u Srbiji koje čita nešto više od sedam miliona stanovnika i upitao „može li srpska ekonomija da izdrži toliki broj štampanih medija i može li smanjeni budžet za oglašavanje to da izdrži“.

Dežer je kazao da medijska strategija unosi određenu revoluciju u Srbiji, a da je jedan od ključnih elemenata strategije spremnost države da se povuče iz vlasništva u medijima.

On je kazao da će EU pratiti razvoj medija u Srbiji kao i, kako je rekao, „ideju da nacionalni saveti nacionalnih manjina mogu da osnivaju medije“.

Dežer je dodao da nacionalni saveti ne bi trebalo da utiču na medije čija nezavisnost, naveo je, mora biti jasna.

Šef Delegacije EU u Srbiji je kazao da pripada generaciji koja ne može da zamisli kafu bez novina i naveo da 1,7 milijardi ljudi širom sveta čita novine što je, kako je rekao, 25 odsto odraslog svetskog stanovništva.

Dežer je naveo da mediji nisu samo industrija, već da imaju veliku društvenu ulogu i odgovornost i ukazao da su izloženi političkim i ekonomskim pritiscima.

On je istakao da su nezavisnost i integritet medija najvažniji za razvoj demokratije.

Potpredsednica McCann grupe Vanda Kučera predstavila je istraživanje koje je naručila Asocijacija medija Srbije, a čiji su rezultati pokazali da jedna četvrtina stanovnika Srbije svakodnevno čita novine.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da čitaoci na čitanje dnevnih novina potroše 49 minuta, a na čitanje magazina 73 minuta.

Kučera je navela da više od 50 odsto ispitanika smatra da internet nikada neće moći u potpunosti da zameni novine, dok isti procenat ispitanika obraća pažnju na reklame u štampanim medijima, koje, kako je rekla, ozbiljno utiču na njihovo odlučivanje pri kupovini.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga