Dežer: Ne gubite vreme!

Srbija ne treba da gubi energiju na spekulacije i lobiranje za dobijanje kandidature za EU, jer se računaju samo činjenice i rezultati, poručuje Vensan Dežer.

10. jun 2011

Šef delegacije EU u Srbiji je rekao da jedino pravi rezultati pokazuju kapacitet i kredibilitet zemlje da napravi sledeći korak na evropskom putu.

„Ubeđen sam da Srbija ima potencijala da se izbori sa izazovima koji su pred njom, ali na kraju, samo srpske vlasti drže ključ za ispunjavanje reformi koje su neophodne zataj sledeći korak“, rekao je Dežer. 

On je istakao da je hapšenjem Ratka Mladića, Srbija ispunila veoma važnu međunarodnu obavezu, a sada treba da ubrza i intenzivira svoj rad na reformama.

To nisu „novi uslovi“, oni su bili i u izveštaju Komisije iz novembra prošle godine, podsetio je Dežer.

On je ocenio i da je dosad bilo važnih napredaka, nedavno kada je u pitanju izborni zakon i ukidanje blanko ostavki, kao i na polju finansiranja političkih partija.

Ali, dodao je on, i dalje ostaju značajni izazovi poput restitucije, vlasničkih prava, reforme pravosuđa, ozbiljne revizije u izboru sudija i tužilaca, donošenja medijske strategije, kao i rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ili funkcionisanja ekonomije.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga