Dežer: EU zabrinuta zbog velikog broja zahteva za azil

U zemljama članicama postoji zabrinutost zbog trenutnog razvoja događaja i mi u ovom trenutku u prvom redu tražimo od srpskih vlasti da povuku određene poteze, pre svega na planu kontrole.

07. nov 2010

Šef delegacije Evropske Unije u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da bezvizni režim za građane Srbije nije ugrožen, ali je upozorio da je Evropska Unija (EU) zabrinuta zbog velikog broja zahteva za dobijanje azila koji podnose državlji Srbije.

„To je znak upozorenja da neki ljudi odavde zloupotrebljavaju bezvizni režim. U zemljama članicama postoji zabrinutost zbog trenutnog razvoja događaja i mi u ovom trenutku u prvom redu tražimo od srpskih vlasti da povuku određene poteze, pre svega na planu kontrole”, rekao je Dežer za današnji novosadski „Dnevnik”.

On je naveo da pojedine putničke agencije organizuju putovanja s kartom u jednom smeru.

„To nam se nikako ne sviđa. Treba ozbiljno ispitati takve aktivnosti, a moguće su i pojačane provere na granicama tokom izlaska iz zemlje: da li putnici imaju dovoljno sredstava za određeni period boravka u EU, kao i povratne karte”, kazao je Dežer.

Dodao je da se „najiskrenije nada” da bezvizni režim neće biti doveden u pitanje i da neke „neodgovorne i zlonamerne grupe” neće ugoziti sve građane Srbije koji uživaju u svim pogodnostima slobodnog putavanja u zemlje EU.

Dežer je još kazao da je EU privržena principu supsidijarnosti, po kojem odluke
moraju biti donošene što je bliže moguće građanima.

„Generalno govoreći, podržavamo veću decentralizaciju, pogotovo onda kada postoje finansijski i ljudski kapaciteti koji je mogu pratiti”, rekao je Dežer.

On je rekao da je, kad je Vojvodina u pitanju, ostvaren napredak kroz sa potvrđivanje Statuta i usvajanje Zakona o nadležnostima, ali je ocenio da sav posao ipak nije gotov i da se sada očekuje usvajanje zakona o javnoj svojini i finansiranju, kako bi se zaista mogle implementirati reforme koje se u Vojvodini dešavaju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga