Dežer: EU neće uvoziti problem Kosova

Evropski zvaničnici poručili da Srbija mora sama da reši taj problem, a od Beograda očekuju rezultate u dijalogu sa Prištinom

03. nov 2011

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je potpuno jasno da EU neće želeti da „uvozi“ probleme, a presednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek da su odnosi sa EU kao vožnja bicikla.

„Problem Kosova nije problem Evropske unije, već problem koji Srbija mora rešiti“, rekao je Dežer na današnjoj debati „Uloga Evropskog parlamenta u evropskim integracijama“.

On je kazao da se uloga EU u rešavanju tog pitanja svodi na stvaranje „olakšavajućeg okvira“.

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek je u okviru ove debate rekao da se od Beograda očekuje da načini vidljive i konkretne rezultate u dijalogu sa Prištinom i da će nakon toga sledeći korak biti na Evropskoj uniji.

On je rekao i da je kapija Evropske unije širom otvorena za Srbiju, ali da je potrebno uraditi još posla u sprovođenju reformi i nastaviti razgovore sa Prištinom.

„Evropsku uniju možete uporediti sa biciklom. Ako hoćete napred, morate da vrtite pedale. Ako ih ne okrećete, pašćete“, rekao je on.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga