Devojka sa kanarincem u Galeriji Matice srpske

Tu sliku je Galerija Maticre srpske za svoju kolekciju pribavila prošle godine.

26. jan 2011

Slika Novaka Radonića Devojka sa kanarincem iz 1858. godine premijerno će biti predstavljena u petak u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Tu sliku je Galerija Maticre srpske za svoju kolekciju pribavila prošle godine.

„Devojka sa kanarincem ubraja se u umetnička dela obavijena onom vrstom inspirativne magije kakva pobuđuju trajnu, nepresušnu radoznalost, kako poznavalaca, tako i ljubitelja umetnosti”, navodi se u pratećem materijalu.

O ovoj donedavno nepoznatoj slici, o slikaru i brojnim pitanjima koja se nameću, govoriće Milena Vrbaški, muzejska savetnica.

Novak Radonić (1826-1890) bio je najpotpunije školovani srpski umetnik epohe romantizma, uz Đuru Jakšića i Stevana Todorovića.

Slikarski zanat počeo je da uči sa 17 godina kod Petra Pilića, a obuku je nastavio kod Nikole Aleksića, nakon čega je pohađao i završio studije slikarstva na Akademiji u Beču (1851-1856).

Od svojih četrdesetih sve manje je slikao, posvećujući se pisanju i radu na prikupljanju narodne književnosti. Bio je saradnik Književnog odelenja Matice srpske i bio je izabran za dopisnog člana Srpskog učenog društva.

Nekoliko poslednjih godina živeo je uglavnom u Sremskoj Kamenici, u kući svog prijatelja i lekara Jovana Jovanovića Zmaja, gde je i preminuo.

Naslikao je brojne portrete, ikone i tri ikonostasa. U njegova najvažnija dela ubrajaju se monumentalna nacionalno-istorijska kompozicija Smrt cara Uroša apoteozno-alegorijsko delo Vile krunišu Branka Radičevića, pejzaž Hopovo.

Naslikao je i brojne portrete poznatih ličnosti sa kojima je imao i privatne kontakte, poput Jakova Ignjatovića, Svetozara Miletića, Mihaila Polita Desančića, Jovana Jovanovića Zmaja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga