Dević u pritvoru, tvrdi da je u pitanju podmetačina

Zašto istragom nisu obuhvaćeni "naprednjaci" Maja Gojković i Igor Mirović?

05. feb 2014

Nekadašnjem vlasniku Autotransportnog preduzeća (ATP) Vojvodina Iliji Deviću određen je pritvor do 30 dana, a on je u pismu medijima odbacio navode krivične prijave i ocenio da je u pitanju „podmetačina“.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao je za RTV B92 da je Deviću određen pritvor nakon što je saslušan u okviru istrage privatizacije ATP Vojvodine i precizirao da se sumnjiči za utaju poreza i zloupotrebu položaja.

Pored Devića, ovom krivičnom prijavom obuhvaćena je i nekadašnja predsednica Upravnog odbora ATP Vojvodine Svetlana Miljušević. Oni su osumnjičeni da su u postupku privatizacije tokom 2005. i 2006. godine za sebe i za dva privredna društva pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 240 miliona dinara.

Ilija Devic

Ilija Dević: Nekada finansijer radikala, danas žrtveni jarac

„Navodi naredbe za sprovođenje istrage su potpuno neosnovani i netačni. Smatram da je ova krivična prijava podmetačina od strane kriminalne policije i kriminalnog tužilaštva iz Novog Sada“, naveo je Dević u pismu medijima.

On je naveo da je u jednoj rezoluciji Evropskog parlamenta iz 2012. godine njegov slučaj pomenut kao slučaj oštećenog investitora. Dodao je da je polovinom januara ove godine boravio u Strazburu, na poziv evropskih zvaničnika, gde je odneo svu dokumentaciju u vezi sa ovom aferom. Evropski zvaničnici su kazali da će pod budnim okom nadgledati sve u vezi sa aferom ATP Vojvodina i dodali da će im taj predmet odlično služiti prilikom otvaranja pregovaračkih poglavlja 23. i 24. sa Srbijom, naveo je Ilija Dević.

Ovu aferu je Evropski parlament ubrojao među pet najvećih korupcionaških afera u Srbiji.

Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju. Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete.

Grad Novi Sad je osuđen da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom.

Opozicija u Novom Sadu je u više navrata postavljala pitanje kako je moguće da su odgovornost za ovu veliku aferu izbegli tadašnja gradonačelnica Maja Gojković i tadašnji direktor Zavoda za izgradnju grada Igor Mirović.

Maja Gojkovic Igor Mirovic

Ugledni građani: „naš“ Igor i „naša“ Maja

Njih dvoje su u to vreme bili visoki funkcioneri ultranacionalističke Srpske radikalne stranke, a danas su visoki funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke. Igor Mirović obavlja funkciju ministra za privredu, regionalni razvoj i lokalnu samoupravu u ostavci. Maja Gojković je šesta na izbornoj listi Srpske napredne stranke i smeši joj se poslanički mandat, koji sa sobom nosi i imunitet na istrage.

Ilija Dević se u vreme dok su Mirović i Gojkovićeva bili radikali u javnosti spominjao i kao finansijer predizborne kampanje te stranke u Novom Sadu.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga