Dević traži od Vučića da se procesuiraju odgovorni za aferu ATP Vojvodina

Šta je sa Majom Gojković i Igorom Mirovićem?

12. maja 2014

Vlasnik Autotransportnog preduzeća (ATP) Vojvodina Ilija Dević zatražio je od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se konačno ispita afera oko izgradnje međumesne autobuske stanice u Novom Sadu i poručio da je krivična prijava protiv njega iskonstruisana.

Dević je u otvorenom pismu Vučiću podsetio da se ATP Vojvodina nalazi na spisku 24 sporne privatizacije, čije razrešenje traži Evropska komisija, a na osnovu izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije.

U izveštaju Evropske komisije posebno je apostrofina ATP Vojvodina, kao jedini slučaj privatizacije gde je oštećen investitor, naveo je Dević u pismu.

On je ocenio da želi da ga uništi „političko-kriminalna družina“ i podsetio da je dobio spor protiv Grada Novog Sada, a potom je tužilaštvo podnelo protiv njega „iskonstruisanu“ krivičnu prijavu i odredilo mu pritvor.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao je početkom februara ove godine da je Deviću određen pritvor nakon što je saslušan u okviru istrage privatizacije ATP Vojvodine i precizirao da se sumnjiči za utaju poreza i zloupotrebu položaja.

Dević je upitao šta se desilo sa krivičnim prijavama koje je on podnosio.

On je od 2007. godine do danas podnosio krivične prijave izmejdu ostalog i protiv tadašnje gradonačelnice Novog Sada a sadašnje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, kao i protiv gradonačelnika Novog Sada u periodu od 2008. do 2012. godine Igora Pavličića. Dević je krivične prijave podnosio i protiv funkcionera u ministarstvu infrastrukture, protiv nekoliko inspektora za drumski saobraćaj, protiv načelnika gradske uprave za saobraćaj i gradske uprave za inspekcijske poslove, protiv načelnika novosadske policije, protiv funkcionera Agencije za privatizaciju.

Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju. Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete. Grad Novi Sad je osuđen da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom.

Opozicija je u Novom Sadu u više navrata prozivala visoke funkcionere Srpske napredne stranke Maju Gojković i Igora Mirovića, zbog afere sa ATP Vojvodinom. Mirović je od 2004. do 2008. godine bio direktor Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu. I Gojkovićeva i Mirović u to vreme bili su visoki funkcioneri Srpske radikalne stranke, koja je tada imala vlast u Novom Sadu.

Ilija Dević je danas upoznao medije sa sadržajem pisma Vučiću, koje je uputio krajem aprila ove godine.

Pismo se u celini može pročitati na Devićevom sajtu, www.ilijadevic.com, na kom se nalazi i brojna dokumentacija u vezi sa ovim slučajem.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga