Dević: Stvarna šteta je 102 miliona evra

Ilija Dević tvrdi da se na postupak vrši politički pritisak, kako se ne bi obračunala u celosti njegova lična šteta

12. sep 2016

Ekonomsko-finansijska šteta koju je Grad Novi Sad napravio privatnom Autotransportnom preduzeću (ATP) Vojvodina do kraja 2014. godine iznosila je 102 miliona evra, izjavio je vlasnik Ilija Dević nakon poslednjeg ročišta održanom u Višem sudu u Novom Sadu i ocenio da je sud tu štetu značajno umanjio.

Dević je samostalno angažovao veštaka finansijsko-ekonomske struke koji je objedinio i obračunao kompletnu izgubljenu dobit, jer prema njegovim rečima, sud nije korektno sarađivao sa veštacima angažovanim na Mašinskom fakultetu.

Kako je naveo, sudija je izdao rešenje da se uradi finansijsko ekonomsko veštačenje štete u maju 2013.godine, ali ga je veštak Jovan Dragaš predao tek nakon dve godine. Ispostavilo se da je njime obuhvaćena samo autobuska stanica, a ne i sve delatnosti ATP Vojvodina, lične firme i kapital Devića.

“Obzirom da veštak nije mogao da obračuna izgubljenu dobit servisnog centra i sedam brendova japanskih firmi koje je zastupalo moje matično preduzeće ‘Mancoop’, sud donosi rešenje u junu 2015,  da Mašinski fakultet uradi veštačenje izgubljene dobiti servisnog centra ‘EvoBus’ i ‘Mancoop’ Itochu“, objasnio je Dević.

Mašinski fakultet formirao je komisiju od pet redovnih profesora i tri stalna sudska veštaka kako bi izradio nalaz, koji je u avgusta 2015. predat Dragašu, a gde izgibljena dobit od servisnog centra iznosila 24 miliona evra.

“To je 30 odsto stvarne štete za period od 2007. do 2014. Obzirom da se to političarima učinilo mnogo, sudija je samoinicijativno izdao dopunski nalaz u oktobru 2015.godine na iznos od tri miliona evra”, izjavio je Dević.

Na ročištu održanom u petak, saslušan je predstavnik komisije Mašinskog fakulteta Gradimir Ivanović, koji je izjavio da je zgubljena dobit od servisnog centra “EvoBus”, kao i od zastupništva firme “Itochu”, iznosila 70 miliona evra za period od 2007. do 2014. godine.

“Na ovaj postupak se vrši politički pritisak, kako se ne bi obračunala u celosti moja lična šteta. Do sada je promenjeno tri sudije, a veoma je interesantno da je sadašnja sudija Ksenija Rončević, supruga čoveka koji je po nalogu Dušana Stupara od 2006. godine uključen u otimanje mog kapitala”, rekao je za Betu Ilija Dević.

Prema preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina se našla na spisku 24 sporne privatizacije, kao jedina gde je oštećen investitor a ne država Srbija, a razrešenje te afere zahtevala je i Evropska komisija.

Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete. Grad Novi Sad je osuđen da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom.

Dević je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je odbacilo tu krivičnu prijavu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga