Dević nakon pritvora: Privatizacija prešla na teren politike

"Sada o predmetu odlučuje vlast, a ne sudije koje su toj vlasti samo produžena ruka"

11. jul 2019

Investitor u Auto-transportno preduzeće (ATP) Vojvodina Ilija Dević izjavio je danas da je privatizacija tog preduzeća koju je hteo da uradi i u kojoj je kao investitor višestruko oštećen zbog nečinjenja Grada Novog Sada, sada prešla „sa terena prava, na teren političkog vrha u Srbiji“.

Kako je Dević naveo u pisanoj izjavi, osnovni razlog za odluku suda o njegovom pritvoru su visoki odštetni zahtevi koje ima zbog toga što Grad Novi Sad nije ispunio svoj deo ugovora o privatizaciji, nakon čega je preduzeće u kom je sam bio većinski vlasnik ATP Vojvodina otišlo u stečaj.

Dević je pre tri nedelje i posle 12 dana dana štrajka glađu pušten iz pritvora, gde je dospeo jer zbog bolesti nije prisustvovao jednom od sudskih ročišta.

„Radi se o više desetina miliona evra, što je dovoljno da se predmet o kome se već dosta zna, premesti iz sfere prava u politički vrh. Sada o njemu odlučuje vlast, a ne sudije koje su toj vlasti samo produžena ruka“, naveo je Dević.

Dević je naveo da je „u sudskim i advokatskim krugovima poznato da krivično odeljenje Višeg suda čine sudije nedavno prebačene iz parnica Osnovnih sudova“.

On je naveo i da je reagovanje javnosti, struke, čak i EU, kao i njegov štrajk glađu, naterao sud ili vlast da potraže izlaz iz te situacije, pa mu je tek naknadno određeno jemstvo, koje je prihvatila njegova porodica, jer je bila zabrinuta za njegov život.

„Kapital sam sticao više od 40 godina u staroj Jugoslaviji. U toj velikoj državi, gde su se znala pravila igre, bio sam među pet najjačih preduzetnika u maloj privredi, kasnije sam imao malo, srednje pa veliko preduzeće. Nisam novac doneo sa poreskih rajskih ostrva, nisam ga sticao privilegijama niti političkim poznanstvima, a nikada nisam ni u žargonu bio izjednačen sa tajkunima ili ratnim profiterima“, podsetio je Dević.

On je dodao da je i pored toga doživeo da mu „kapital otima država čiji je budžet decenijama punio, u kojoj je zaposlio više od 500 ljudi i gde je razvijao poslovni plan za novih 1.200 radnih mesta“.

„Da bi se zaštitili političari koji su prouzrokovali štetu i pokušali da preko Credit Agricole bank Srbija otetu imovinu poklone svojim političkim prijateljima, organizuje se čitava hajka koja obuhvata i montirane sudske postupke. U njih su uključeni veštaci sa sumnjivim diplomama, tužioci postavljeni sa tačno određenim nalogom dobijenim direktno iz kabineta Nikole Selakovića, a hapšenje i navodne dokaze obezbeđuje policija kojom rukovodi ministar Nebojša Stefanović o čijem regularnom obrazovanju ovih dana bruje mediji“, naveo je Dević.

On je zahvalio medijima, domaćoj i stranoj javnosti, za podršku koja mu pomaže da „prebrodi teške trenutke u borbi koja traje punih 12 godina“.

Dević je na sudu već više od deset godina, a predmet ATP Vojvodina nalazi se u monitoringu Evropske unije, jer je jedini sa spiska od 24 sporne privatizacije u Srbiji gde je oštećen investitor, a ne država.

ATP Vojvodinu je Dević kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike.

Zaključio je ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada a današnjom predsedncom Skupštine SrbijeMajom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice i, iako je taj objekat završen, Grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Ranije je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, kao i protiv tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, a sada predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a šteta od 400 miliona dinara koju su tako počinili, dokazana je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Međutim, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Razrešenje ove afere zahteva i Evropska komisija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga