Dević (ATP Vojvodina): Vučević vlada pravosuđem u Vojvodini

"Miloš Vučević sa svojom uigranom klikom vrši neviđeni pritisak na pravosuđe u slučaju ATP Vojvodine”

03. jan 2018

Investitor predzeća ATP Vojvodina Ilija Dević optužio je danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da zajedno sa svojim ocem, bivšim radikalskim predsednikom Skupštine grada Novog Sada Zoranom Vučevićem, “vlada pravosuđem u Vojvodini, pod dirigentskom palicom” predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

“Opšte je poznato da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i njegov otac (Zoran Vučević) vladaju pravosuđem u Vojvodini, pod dirigentskom palicom Aleksandra Vučića, čisteći teren kako bi njegov brat, kumovi i ostala družina otimali kapital po Vojvodini. Među interesantnim plenom našla se i investicija ATP Vojvodine, u koju sam uložio svojih 35 godina rada kao privrednik u Srbiji”, naveo je Ilija Dević u saopštenju za javnost.

Dodao je da ga ne iznenađuje to što je Miloš Vučević nedavno komentarisao nepravosnažnu sudsku presudu protiv bivšeg ministra u Vladi Srbije Predraga Bubala.

“Želim da obavestim javnost o teroru koji trpim u Srbiji kao najveći domaći investitor, gde gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa svojom uigranom klikom vrši neviđeni pritisak na pravosuđe u slučaju ATP Vojvodine”, naveo je Ilija Dević.

On je optužio više sudija Privrednog suda u Novom Sadu, Višeg suda u Novom Sadu, Apelacionog suda, Vrhovnog kasacionog suda, Ustavnog suda, Republičkog javnog tužilaštva da su u predmetu ATP Vojvodina sudili pod politickcim pritiskom.

“Prilikom posete Briselu rečeno mi je u više navrata da je ovo najveći slučaj otimanja kapitala u tranziciji istočnoevropskih zemalja”, naveo je Dević.

Podsetio je da se slučaj ATP Vojvodine nalazi na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji, gde je u 23 slučaja oštećena država, a samo u slučaju ATP Vojvodine oštećen je investitor, odnosno Ilija Dević.

Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom radikalskom gradonačelnicom Novog Sada i aktuelnom predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Dević je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada i aktuelnog pokrajinskog premijera Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu tada pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Razrešenje afere ATP Vojvodine zahtevala je i Evropska komisija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga